„100 lica – jedno sjećanje”, knjiga portreta posvećena logorašima iz logora u Srbiji

Jakov Sedlar, Ana Batarelo i Damir Dekanić FOTO: VSŽ

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić nazočio je svečanoj promociji knjige „100 lica – jedno sjećanje“, autorice Ane Batarelo, upriličenoj danas u Pastoralnom centru u Vukovaru. 

Riječ je o jedinstvenoj knjizi na području Hrvatske jer je to prva knjiga portreta u potpunosti posvećena logorašima koji su preživjeli torturu srbijanskih logora. U knjizi je prikazano stotinu portreta logoraša uz portret koji je fotografiran tijekom njihovog prisjećanja na teške dane kako bi se iz njihovih lica mogle iščitati emocije i bol koje i danas, nakon trideset godina, nisu ništa manje.

– Brat moje majke, koji je malo stariji od mene i s kojim sam odrastao, nestao je 1991. godine tijekom Domovinskoga rata. Išao sam na nekoliko razmjena u potrazi za njim. Ono što je najtužnije je kada taj netko koga čekate ne dođe i kada tu vijest morate priopćiti obitelji – podijelio je svoje, još uvijek bolno, iskustvo župan Dekanić.

Baš iz tog razloga, kazao je župan, svi ovi ljudi koji su u knjizi trebaju biti ponosni na sebe, a njihove obitelji Bogu zahvalne što su im se vratili.

– Nemojte nikada prestati govoriti o onome što ste proživjeli i nikada se nemojte prestati boriti za Hrvatsku – poručio je Dekanić.

Inače, inicijator i koordinator projekta je hrvatski redatelj Jakov Sedlar, a predgovor knjizi je napisao književnik i scenarist Hrvoje Hitrec.