U utrci za potpredsjednike županijskog HDZ-a jedan “teškaš” dobit će košaricu!

Na prošlim unutarstranačkim izborima održanim krajem prošle godine, članovi HDZ-a čekali su satima u redu, FOTO: db

Pred HDZ-om su unutarstranački izbori, baš u skladu sa stranačkim statutom koji nalaže provođenje ovog izbornog procesa u roku od šest mjeseci po završetku lokalnih izbora. HDZ-ovci će tako u manje od godinu dana opet na birališta za lokalno stranačko vodstvo. Podsjetimo, istovjetan izborni proces proveden je 22. studenog prošle godine, a reprizi ćemo svjedočiti 17. listopada.

Na (n)ovim unutarstranačkim izborima članovi stranke birat će predsjednika Županijskog odbora, predsjednike pet gradskih odbora te svih općinskih odbora HDZ-a.

Formula? Jedan član, jedan glas. A ponegdje i jedan kandidat. Naime, poput zalaska sunca izvjesno je kako će Mario Banožić biti jedini kandidat za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a. Bit će to utakmica na jedan gol, dosadna kao izravni prijenos plime i oseke. No, birat će se i četiri potpredsjednika ŽO HDZ-a. E, tu bi već moglo biti svega. Jer, za četiri mjesta izvan svake sumnje konkurira pet kandidata. A možda i šest! Zasad su potrebne potpise prikupili, abecednim redom: vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, zatim donedavni župan, neumorni Božo Galić, pa aktualni župan Damir Dekanić, njegov zamjenik Franjo Orešković i otočki gradonačelnik Josip Šarić. No, nije nemoguće da se u utrku uključi još netko tko do sutra u ponoć prikupi potreban broj potpisa, tj. 483 (3% posto od ukupnog broja članova na području VSŽ, a to je 16.100). Ambiciju ima i bivši saborski zastupnik Stevo Culej koji je u fazi prikupljanja potpisa i izgledno je kako će ih prikupiti dovoljno. I tako dodatno zaoštriti konkurenciju u kojoj će tako dvojica od spomenutog siksteta biti „tehnološki višak”.

Ruku na srce, dužnost potpredsjednika ŽO HDZ-a nije osobito značajna operativna funkcija, ali će biti prigoda za pokazivanje mišića i faktički lakmus papir o ugledu koji spomenuti kandidati uživaju u stranačkom članstvu. Nikome neće biti drago izgubiti.

Ivan Bosančić bit će prema svemu sudeći jedini kandidat za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci. Tu drame, dakle, neće biti. A sve donedavno činilo se kako dramaturški okvir neće postojati ni u izboru tri potpredsjednika vinkovačke organizacije, jer su u realnosti egzistirala tri kandidata: Vedran Čuljak, Ivica Čutura i Dalibor Šandrk. Ali, odnekud se pojavio i četvrti, Tomislav Filipović – mnogi ga znaju i oslovljavaju s Fila – koji je također, poput Culeja, petak proveo u prikupljanju potpisa (za kandidaturu na gradskoj, vinkovačkoj razini potrebno ih je 100). Hoće li ih Filipović uspjeti prikupiti, odnosno hoće li ostati imun na razne pritiske kojima je navodno (bio) izložen zbog isticanja svoje kandidature, bit će uskoro jasno. Najkasnije sutra u ponoć.

Po isteku roka za kandidaturu slijedi – izborna kampanja. Zapravo, ne kampanja u pravom smislu riječi, ali lobiranje svakako. U kojem će nedvojbeno biti aktivni oni kandidati čiji se izgledi vrte oko granice prolaznosti i koji nisu sigurno u prolazak. Nećemo ih imenovati, znaju oni već i sami o kome se radi…