11. ULTRAMARATON VUKOVAR-SREBRENICA 227 kilometara u spomen na sve nevine žrtve rata

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u spomen na žrtve genocida u „UN-ovoj zaštićenoj zoni” Srebrenice, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini organizira XI. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji se tradicionalno održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. srpnja i to u pet etapa; od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari), ukupno 227 kilometara.

Ovogodišnje maratonce Dražena Ćućića, Roberta Kasumovića, Bobana Pantovića i Duška Štrpca u jutarnjim satima iz Vukovara ispratio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši:

– Izražavam prije svega svoje divljenje vama ultramaratoncima koji sudjelujete u utrci do kraja i naravno svima onima koji sudjeluju na pojedinim dionicama. Pokazujete svoju strašno veliku volju, ali isto tako i humano srce iz kojeg razloga Županija i ja kao župan podržavam ovu akciju. Ne smijemo zaboraviti stradanja nedužnih ljudi, a ovo je jedan od dobrih primjera kako i na koji način na to treba podsjećati. U to ime želim vam dodatnu snagu te da se svake godine, svakim maratonom, nakon 11. otkrije bar poneka sudbina. Od srca vam hvala! – poručio je Dekanić.

Naime, namjera organizatora je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Uz ovogodišnje maratonce, na pojedinim dionicama pridruže se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem podržavaju projekt i na taj način odaju počast svim žrtvama. Tako su se dionici Vukovar-Vinkovci pridružili: Ivan Špoljarić, Slavko Janjić, Damir Markota, Angel Milišić Zečević, Kristijan Anđelić, Katarina Bandal, Jasna Pavičić, Domagoj Šeremet i Ivan Galović.

Maratonce je, inače, na kraju prve etape u Vinkovcima dočekao i poželio im dobrodošlicu zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je ovom prigodom naglasio kako su unatoč visokim temperaturama i velikim naporima, ovi ljudi godinama uporni u svojoj misiji širenja poruke mira i čuvanja od zaborava svih nevinih žrtava vukovarske i srebreničke tragedije, u čemu im svi moramo pružiti maksimalnu podršku.