RECEPT ‘Od svetog Ante do svetog Ive’ idealno JE vrijeme za pravljenje orahovca!

Ilustracija/PEXELS

Primicanjem kraja proljeća i dozrijevanjem prvih plodova iz voćnjaka, tradicionalno se mnogi upuste u pripremu kompota, džemova, ali i likera od plodova koji su zreli u ovo doba godine. I dok je namaze i gotovo sve likere moguće praviti u bilo koje doba godine, naravno ako se voće pravilno skladišti, ipak postoji jedan proizvod koji se pravi isključivo u razdoblju od desetak dana. Kako bi se u narodu reklo, od svetog Ante do svetog Ive.

Naravno, riječ je o likeru od oraha ili orahovcu koji se pripravlja od zelenog oraha kojeg je najbolje ubrati upravo u ovo vrijeme, dakle između 13. lipnja i 24. lipnja. Ovaj alkoholni pripravak stoljećima se u našim krajevima koristio kao lijek za želučane tegobe, ali štitnjaču, dok je u modernim vremenima ipak dobio ulogu ukusnog aperitiva, pogotovo kada dolazi iz kućne radinosti.

Stoga je izuzetno bitno ubrati mladi orah u pravo vrijeme kada je pun vitaminom C te jodom, a plod još uvijek u stadiju želatine.

Za pripravak jedne litre ovog likera potrebno vam je:

18-20 mladih, zelenih plodova oraha

1 litra rakije (loza)

500 grama šećera

1 štapić vanilije

0,2 litre vode

1 kora limuna

Orahe je potrebno dobro oprati te ih prerezati na 2 do 4 dijela. Naime, što su komadi veći, i liker će imati veću gorčinu pa da znate sami sebi prilagođavati okus koji želite. Potom orahe stavite u veliku staklenke te zalijte rakijom i dobro zatvorite.

E sad dolazimo do problema. Naime, neki savjetuju da takvu staklenku držite 15 dana na suncu, dok drugi predlažu da ista stoji isključivo 40 dana na mračnom i hladnijem mjestu (ne u hladnjaku!).

Ono što se svi slažu, jest da staklenka mora odstojati uz povremeno zaokretanje iste kako se ne bi stvorio talog na dnu.

Nakon 40 dana pripravljate sirup gdje koristite ostale navedene sastojke, odnosno kuhajte ih na laganoj vatri dok se šećer ne otopi te sirup postane gušći od meda. Potom procijedite rakiju od oraha i dodajte ohlađeni sirup u nju pa sve dobro promiješajte. Konačni proizvod je – orahovac.