
Ne tako davno, upravo je današnji dan označavao početak sezone svinjokolja, neki su ga gledali kao priliku za slobodan dan, dok su drugi slavili Dan Republike. Bilo kako bilo, sezona svinjokolja je počela, iako je sve manje slavonskih dvorišta u kojima se održavaju tradicionalne svinjokolje.
Kilogram svinje žive vage se kreće oko 3,20 eura, što je podsjetimo oko 24 kune. Svinjokolje nisu bile samo dani za posao, bila je to prigoda i za druženje i stvaranje uspomena. Dok bi muški uglavnom bili vani oko mesa, žene bi se podijelile na dvije grupe, jedne na pranje crijeva, druge na kuhanje. Od ranog jutra kreće se prvo s pečenim ”đigericama” s puno sitno narezanog bijelog luka, uz domaći kruh i naravno toplu kavu ili kuhano vino ili rakiju, sve po želji.
Vječno rivalstvo, što će biti prvo gotovo, kobasice ili krofne, svake godine znači siguran smijeh i komentare kako je kome što ispalo, a najgore što možete napraviti je da širom otvorite vrata i pustite hladan zrak u kuhinju u kojoj se krofne upravo ”dižu”. Teško je izabrati omiljeni svinjokoljski specijalitet, no seriju svinjokoljskih članaka otvaramo s čvarcima.
Iako su dugo vremena bili podcijenjeni i smatrani sirotinjskom hranom, čvarci su proteklih godina doživjeli pravu renesansu. Kilogram čvaraka je postao tražena roba, pa ćete ove godine za taj kilogram morati izdvojiti od 12 pa čak do 17 eura.
Neki vole čvarke hrskave poput čipsa, dok drugi opet vole mesnatije. Neki ih jedu isključivo dok su vrući, tek skinuti s vatre, dok drugima ne smetaju ni hladni. Podsjetimo, čvarci se dobivaju iz mesnatog dijela svinjskih leđa, režu se na veće ili manje kockice, kako tko voli, a zatim se tope u kotlušama. Vatra ne smije biti prejaka, da ne zagore, ali ni preslaba, da se ne napiju masti. Uz konstantno miješanje sam proces topljenja potraje nekoliko sati, a nakon što se kotluša skine s vatre čvarci se ocijede i dobro nasole i spremni su za konzumaciju.
Neki uvijek u čvarke dodaju i mlijeko zbog ljepše boje čvaraka, one poznate zlatno – smeđe, jer bez mlijeka će ostati bijeli. Trenutak kada će dodati mlijeko mora prepoznati majstor koji ih topi, jednostavno tu treba iskustva. Iako ovo izgleda naoko jednostavno, to nikako nije tako, jer ako malo pogriješite uništite i čvarke i mast za cijelu godinu.
Često se u šali znalo reći da će onoga koji ne zna praviti kulen staviti da miješa čvarke, ali vidite da to nije nimalo jednostavan posao. Iako je afrička svinjska kuga uništila male svinjogojce, nadamo se da će tradicionalna svinjokolja ipak i dalje biti simbol slavonskih dvorišta i slavonskog načina života. Nastavljamo s novim svinjokoljskim pričama sutra!