Koji vam je božićni kolačić najdraži?

Božićni kolačići su neizostavni dio blagdanskog stola, a mnogima, posebno djeci, najdraži. Mnoge domaćice će ove dane iskoristiti za pripremu raznih keksića i kolačića, a svima su najdraži upravo oni tradicionalni – linzeri, vanilin kiflice, medenjaci i keksi na mašinu. Pečenje božićnih kolačića idealna je prilika za obiteljsko druženje i kreativni nered u kojem možete dati maštu na volju, ukrasiti keksiće na razne načine i učiniti djecu presretnom jer su vam pomagali u tako važnom poslu.

Linzeri ili božićne zvjezdice naziv duguju austrijskom gradu u kojem su nastali sasvim slučajno. Naime prvo su bili torta koja se zvala Linzertorte, a netko ju je osmislio još davne 1653. godine. Isto kao i kod keksića prhko tijesto se mazalo s marmeladom i preko toga se radila mreža od tijesta. Netko se dosjetio da bi bilo jednostavnije pojesti komadić te torte da je manjeg oblika, tako da su počeli na prhke kružiće tijesta stavljati marmeladu prekrivenu poklopcem od tijesta s rupom u sredini. S vremenom su od kružića nastali oblici malih srceta i zvjezdica, a keksići su se proširili diljem prostora na koje su utjecali habsburgovci pa su tako postali i dio naše tradicije.

Vanilin kiflice su mnogima sljedeći neizostavni božićni keksić. Jednostavni i prefini prhki keksići koje netko voli s orasima, netko bez, netko im krajeve umoči u čokoladu, netko u čokoladu i kokos, bezbroj je zanimljivih varijanti. Vanilin kiflice također pripisuju austrijsko porijeklo, no neki tvrde da potječu čak iz Egipta. Kako god, mi ih smatramo našima i pečemo ih rado i tijekom godine, a ne samo za blagdanske prilike.

Medenjaci su nam također došli i njemačkih i austrijskih prostora, a u Europi su se počeli peći još u 13. stoljeću. Mnogima su u tijesnoj borbi s linzerima kad govorimo o omiljenim božićnim keksićima. Medenjaci su bili toliko popularni da je pečenje medenjaka bilo posao koji se smatrao zanatom. U Njemačkoj ih poznaju kao Labekuchen ili Pfefferkuchen, dok su u Engleskoj poznati kao gingerbread keksići. Osnova njihovog okusa je u kombinaciji brašna, šećera i meda u koju se dodaju ostali okusi prema želji, može to biti cimet, đumbir, klinčići, muškatni oraščići, kombinacija je bezbroj, kao i raznzih oblika u kojima ih možete napraviti. Medenjaci su zato idealni za kreativce jer raznobojna čokolada i ukrasi od njih naprave prava mala umjetnička djela, božićne kućice, jelke, igračke.

Keksi na mašinu je stari naziv za prhke keksiće koji su prepoznatljivog oblika, jednostavne recepture i jedni od rijetkih za koje će vam svaka iskusna domaćica reći da ih je bolje raditi s margarinom nego s maslacem. Također se mogu umočiti u čokoladu ili posuti mljevenim šećerom.

Najvažnije kod božićnih keksića je da odmah predvidite duplu mjeru tijesta jer često nekoliko prvih tepsija odmah nestane, da svi dobiju neku vrstu po vlastitoj želji i naravno da uživate u procesu izrade i u okusima i mirisima keksića koji se šire toplim domom. Ako neki i malo zagore nema veze, šalica toplog mlijeka, kakaa ili kave uz koje ćete ih poslužiti će spasiti stvar.