Običaj je da se ovaj kruh ne smije se jesti sve do Nove godine

FOTO: hv

Božićnjak je tradicionalni božićni kruh koji je bio glavni ukras svakog stola, a vještina domaćice se ogledala u broju i vrsti ukrasnih figurica koje su ga krasile. Tradiciju bake naslijedila je Anamarija Štimac koja nam je pokazala kako se radi pravi božićni kruh.

– Tijesto se umijesi od brašna, vode, kvasca i soli i od njega oblikuje mali krušćić. Tijesto mora malo odmoriti da se digne, zatim se ponovno premijesi i stavlja u okrugli kalup. Nakon toga krećemo u izradu figurica.

Figurice od tijesta su ono što božićnjak čini posebnim. No ovdje je postupak malo drugačiji. – Za figurice tijesto od vode i brašna i malo soli i odmah oblikujemo figure po želji. U sredini je obavezno staviti dijete Isusa, a oko njega male pastire, dječake i djevojčice, volove, koke, piliće i križ od pletenog tijesta. Figurice se poslože na krušćić, premažu žumanjkom i stavi se peći.

FOTO: hv

Božićnjak se unosi u kuću na Badnjak, ali kao ukras, ne smije se jesti sve do Nove godine. – Božićnjak je od malena uvijek bio na našem blagdanskom stolu i jednostavno sam htjela i ja naučiti to raditi kako bih nastavila obiteljski običaj. Nadam se da će i moja djevojčica jednog dana nastaviti ono što je meni prenijela moja baka. Tko god se odluči krenuti u izradu neće požaliti jer je poseban osjećaj izraditi tako nešto vlastitim rukama.

U vještim rukama izrada ovog ukrasa je naizgled jednostavna, no ipak je potrebno nešto iskustva kako bi božićnjak bio baš onakav kakvog ste ga zamislili. Dok se ne odvažite sami krenuti u pekarske podvige uživajte u fotografijama Anamarijinog božićnog kruha.