
Sarma je omiljeno jelo mnogih, neokrunjena kraljica zimskih jela. Neki ju toliko vole da čak i usred ljeta čuvaju kiseli kupus kako bi napravili omiljeno im jelo. Neki po njoj računaju smjenu ljetnog i zimskog vremena – kada filovana paprika zamijeni sarmu možemo reći da je službeno počelo ljeto.
Vjerujemo da nije prošlo niti jedno obiteljsko okupljanje ovih blagdana na kojima sarma nije bila dio druženja za blagdanskim stolom. Neki ju jedu statistički, odvajajući meso od kupusa, neki uživaju u kombinaciji okusa kiselog kupusa i mesa, no gotovo da je nemoguće pronaći nekoga tko ju baš ne voli.
Sarmu smo prisvojili od Osmanlija koji su ju donijeli sa sobom kao dio svoje tradicionalne kuhinje, a na turskom riječ sarma zapravo znači ono što je zamotano. Iako je temeljni recept gotovo svima isti svaka obitelj ima svoj recept za sarmu i svoje omjere sastojaka koje obožavaju.
Za dobru sarmu potrebno je mljeveno meso, u pravilo miješano, ali neki više vole samo svinjetinu ili junetinu. Mljeveno meso se pomiješa s rižom, soli i paprom, otprilike 80 grama riže na ½ kg mesa, a soli i papra po želji. Crveni luk i češnjak se sitno nasjeckaju i preprže s kockicama slanine i dodaju u smjesu mljevenog mesa. Netko ne voli dodavati slaninu, netko ne voli pržiti luk, ali u pravilu bi trebalo luk i češnjak malo baciti na ulje. Rižu ne bi trebali ispirati jer ćete tako isprati dragocjeni škrob koji će povezati smjesu. Također možete po želji dodati i slatku mljevenu papriku. Neki u sarmu obvezno dodaju i jaje kako bi smjesa bila kompaktnija, no neki smatraju da jaje nikako ne treba dodavati u sarmu. Kako god ne možete puno pogriješiti, bitnije je da pogodite začine.
Kada sve sastojke pomiješate zajedno uzmite glavicu kiselog kupusa i pažljivo odvojite listove u koje ćete zamotati vašu sarmu. Trebalo bi odstraniti zadebljani dio lista, korijen kupusa, no možete ga i samo stanjiti kako bi se sarma mogla lakše smotati. Postoji čak nekoliko načina motanja sarme tako da i tu možete biti kreativni, bitno je da ju smotate tako da punjenje ostane unutar kupusovog lista.
Gotove sarme slažete u duboku posudu, možete ih slagati i u više redova. Na dno posude po želji stavite narezani kiseli kupus, a između sarmi kobasicu, slaninu ili dimljeno sušeno meso. Kada sve sarme posložite prelijete ih vodom i pokrijete listovima kupusa te kuhate barem 90 minuta. Sarma se radi s zaprškom, no neki ju ne vole pa ju rade bez zaprške, dok neki uz vodu za kuhanje dodaju i pasiranu rajčicu i lovorov list.
Kuhanu sarmu možete čuvati u hladnjaku i nekoliko dana, možete ju i zamrznuti, a mnogi tvrde da je još bolja kada se jede drugi dan. Uživajte u sezoni sarme i sretno u kuhinji!