4. Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu uz gozbu i glazbu uveličan slikarskom radionicom! 

FOTO: Davorin Krešić, IZVOR: TZ VSŽ

Vinarije Papak, OPG Izvori života (Zelenika), Čobanković, KAST i Buhač predstavile su svoja pjenušava i mirna vina uz već nadaleko poznate srijemske delicije hotela Dunav na 4. pjenušavom srijemskom doručku u vinogradu, u nedjelju 12. studenog, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije. Bila je ovo posebna prigoda, da se, uz besplatan ulaz koji je osigurala TZ VSŽ proslavi Dan županije, obilježen prethodnoga dana, uz zaštitnika županije, Sv. Martina.

FOTO: Davorin Krešić, IZVOR: TZ VSŽ

Program je počeo od 11h, kada je na velikoj terasi, već tradicionalno, iločki hotel Dunav, pripremio najukusnije predstavnike Srijema: kulen, kulenovu seku, sireve (kravlji, podlijevani, tvrdi s paprikom, orasima, dimljeni), šunku, čvarke, domaće kobasice, zapečene flekice sa šunkom i sirom, taške s orasima i makom, salenjake  – svatko je mogao naći svoj omiljeni zalogaj i spariti ga s pjenušavim ili mirnim vinom koje mu je najbolje odgovaralo. Gosti su, uz čašu pjenušaca Papak, Izvori života i Čobanković, te uz mirna mlada vina pjevušili uz glazbu Tria Petre Marković ili otkrivale svoje slikarske talente na radionici Feel good & Paint, prema prijedlogu gđe Majde Jakše, direktorice Turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije. Tijekom druženja, domaćin Mladen Papak i organizatorica Marija Vukelić, osmislili su i mali »edukativni predah«, predstavljajući gostima vrste pjenušavih vina te načine proizvodnje tijekom povijesti. Atrakcija je bio i »mutni« novi pjenušac vinarije Papak iz 2022. godine koji je još na odležavanju –  te su ga nazočni kušali upravo u jednoj od (mutnih) etapa proizvodnje vina tradicionalnom metodom, u trenutku dok još nije degoržiran.

FOTO: Julio Frangen, IZVOR: TZ VSŽ

Oko 14h održao se dio programa  »En primeur Srijem«: svaki je vinar predstavio jedno svoje novo vino: vinarija Papak predstavila je mladu graševinu 2023,  Domagoj Buhač predstavio je Merlot 2020;  Hrvoje Čobanković – novi Silvanac zeleni 2023, KAST svoja dva nova, jedina buteljirana vina – Graševinu i Traminac 2022, a  vinarija Izvori života novi pjenušac Znamen koji je, njegova autorica Mirjana Zelenika predstavila uz istoimenu knjigu, napomenuvši da je to jedini pjenušav koji ima svoju knjigu i jedina knjiga na svijetu koja ima svoj pjenušac, novi cuvée 3C (carménère, cabernet franc i cabernet sauvignon).

Pjenušavi doručak FOTO: Davorin Krešić, IZVOR: TZ VSŽ

Čaroban glas Petre Marković i njezinoga Tria ponovno je posjetitelje odveo u lijepa glazbena sjećanja s kultnim melodijama koje svi znamo, gosti su pjevušili s osmjehom na licu, a gdje tko  je i zaplesao. Čak je vrijeme poslužilo da ugođaj bude savršen, kao, uostalom, na svim doručcima dosada – topla jesenja nedjelja i sunčani dan obasjao je vinograde u njegovom jesenskom ruhu i dalo posebnu čar fotografijama, nastalim upravo u vikendu kada se slavi popularno Martinje, prvo kušanje mladih vina.

FOTO: Davorin Krešić, IZVOR: TZ VSŽ

Na zadovoljstvo naših stalnih, ali i novih gostiju, vinskih hedonista, nastavili smo  tradiciju održavanja  Pjenušavog srijemskog doručka u vinogradu, projekta koji se održava na više lokacija u Hrvatskoj od 2020. godine. Ove je godine bila posebna prigoda da u jesenskom terminu dodatno obilježimo i proslavimo Dan Vukovarsko-srijemske županije i našeg zaštitnika Sv. Martina. Na doručku su naši vinari, osim pjenušavih predstavili i neka mirna vina, posebice svježe graševine 2023. godine vinarija Papak i Buhač te  Zeleni Silvanac 2023. godine vinarije Čobanković već su pokazale svoj potencijal.  Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu pokazao je  bogatstvo vinske i gastro ponude našega kraja te važnost uklapanja umjetničkih elemenata u vinske događaje, poput slikarske radionice koja je bila pravi hit – istaknula je Majda Jakša, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon doručka u vinogradima Radoš, gosti doručka  iskoristili su predivan sunčan dan za ručak u Iloku, šetnju uz Dunav, a neki i za posjet novootvorenoj vinariji Kast u samom središtu grada. 

Srijemska je nedjelja bila puna pozitivnih emocija i radosnih osmijeha, posebno damama koje se naučile prve »korake« u slikanju, te svoje umjetniče radove ponijele doma –  kao trajnu uspomenu na jesenski pjenušavi doručak u Srijemu.

FOTO: Davorin Krešić, IZVOR: TZ VSŽ