Poljoprivrednici uskoro odlučuju o novim prosvjedima

IZVOR: Hrvatska poljoprivredna komora

Hrvatska poljoprivredna komora objavila je kako podržava prosvjede svojih europskih kolega te kako je suglasna s  većinom zahtjeva koji su dio problematike s kojima su suočeni i naši poljoprivrednici. Sektorski odbori Komore razmatraju odluku hoće li se i hrvatski poljoprivrednici priključiti prosvjedima, a o tome će konačno odlučiti članovi Upravnog odbora na sjednici koja bi se trebala održati početkom idućeg tjedna.

– Pitanje prehrambene suverenost ključno je pitanje u EU, a mora biti i kod nas jer jedino što imamo je zrak, voda i zemlja. Zemlju čine ljudi (poljoprivrednici) koji svojim učinkom pretvaraju resurs zemlje, kroz biljke i životinje, u hranu i to je jedino što nam svakodnevno treba i za što se svi zajednički trebamo boriti. Nekoliko sektorskih Odbora HPK proteklih je dana održao svoje sjednice na kojima su izrazili želju da se priključimo prosvjedima naših europskih kolega. Smatramo kako su zahtjevi o kojima se govori na prosvjedima u EU nešto sa čime se i sami slažemo, a radi se o problemima s kojima je suočena cijela EU. Prije svega se radi o prevelikim zahtjevima novog ZPP za poljoprivrednike, kao i sklapanju trgovačkih sporazuma koji urušavaju zajedničko EU tržište i čine našu proizvodnju nekonkurentnom, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Poljoprivrednici cijele Europske unije su suočeni s istim problemom i zauzeli su zajednički stav, a prosvjedi se nastavljaju i dalje jer smatraju da nove Zajedničke poljoprivredne politike kao i sklapanje trgovačkih sporazuma koji urušavaju zajedničko EU tržište čine našu poljoprivrednu proizvodnju nekonkurentnom.