CENTAR ZA ŽIVOT Molitva, post i miroljubivo bdijenje!

IZVOR: Centar za život Vinkovci

Povodom korizmene kampanje Inicijative 40 dana za život u Hrvatskoj posjetili smo Centar za život Vinkovci kako bi vas pobliže upoznali s njihovim radom i aktivnostima. Vinkovački Centar za život jedan je od šest takvih centara u Hrvatskoj, a osim Vinkovaca postoje i u Zagrebu, Splitu, Zadru, Križevcima i Slavonskom Brodu. Sama Inicijativa za život djeluje u Hrvatskoj već 10 godina kao dio međunarodne molitvene inicijative čije se djelovanje temelji na tri stupa: molitva i post, miroljubivo bdijenje te osvješćivanje lokalne zajednice.

Široj javnosti su vjerojatno najpoznatiji upravo po svojim molitvenim bdijenjima ispred bolnica i domova zdravlja. Dva puta godišnje, tijekom korizme i u jesen, po 40 dana organiziraju molitvena bdijenja ispred bolnica, domova zdravlja i ginekoloških ordinacija diljem Hrvatske. Ove korizme u Hrvatskoj su prisutni u 36 gradova na 38 mjesta bdijenja. No njihove aktivnosti nisu ograničene samo na ove molitvene kampanje. Naime inicijative svojim aktivnim djelovanjem nastoje osvijestiti lokalne zajednice o problemu abortusa kroz cijelu godinu. Poseban naglasak stavljaju na brojne edukativne tribine i humanitarna događanja u župnim i javnim prostorima, nastojeći da poruka za život dođe do svakog čovjeka na jednostavan, ali snažan i uvijek nov i svjež način.

Kako je istaknula Ivana Dasović, voditeljica Centra za život u Vinkovcima, uvijek istupaju isključivo afirmativno i u ljubavi, njegujući dijalog s neistomišljenicima. Svojom prisutnošću žele biti posljednji znak nade majkama i očevima koji dolaze pobaciti svoje dijete. Članovi inicijative mole i poste tijekom cijele godine za prestanak pobačaja u našem gradu, domovini i cijelome svijetu, za izgradnju kulture života, za zaštitu nerođenih te pomoć i zaštitu trudnicama i majkama. Centar za život mjesto je na koje se s povjerenjem može obratiti zaista svaka obitelj u potrebi, svaka majka potrebna razgovora, podrške, duhovne ili materijalne pomoći. Posebno želi naglasiti da u Centru postoji osiguran prostor za prihvat pomoći za trudnice i djecu te ovim putem poziva sve koji su u mogućnosti da donesu potrepštine i opremu koju više ne koriste ili žele donirati, ima potrebitih kojima će to zaista biti radost i potrebna pomoć. Također, pozivamo i sve trudnice da se obrate za pomoć, kao i članove njihovih obitelji, prijatelje i poznanike. Centar za život Vinkovci nalazi se na adresi Gundulićeva 1a, u centru Vinkovaca, a otvoren je ponedjeljkom od 10 do 12 sati i četvrtkom od 16 do 18 sati. U svako doba dostupni su na telefon 095 199 4701.