50 GODINA JK VINKOVCI – Pravi klub, klub i pol! Sve posloženo, svi složni, a nacionalnih odličja gotovo 500…

Prije točno pet desetljeća u prostorijama vinkovačke Tehničke škole osnovan je Judo klub Vinkovci! Tim povodom u Sokolskom domu upriličeno prigodno obilježavanje tog vrijednog jubileja, predstavljena je klupska Soba trofeja, ali i prezentiran presjek svih rezultatskih postignuća članova kluba od njegova osnivanja. Prezentacija je podijeljena u dva razdoblja; od 1972. do 1992. godine te od 1992. do 2022. godine, a okupljenima ga je iznio predsjednik JK Vinkovci Tomislav Čuljak, inače i počasni predsjednik Hrvatskog judo saveza.

– Od 1972. do 1992. godine osvojili smo 78 odličja na Prvenstvima Hrvatske te 11 odličja na prvenstvima bivše države Jugoslavije, a svakako je vrijedan spomena i plasman na 5. mjesto na europskoj seniorskoj smotri naše članice Tamare Majstorović – rekao je Čuljak.

Razdoblje od 1992. do 2022. bilo je također vrlo uspješno, plodonosno i trofejno!

– Tako je, na pojedinačnim državnim prvenstvima u raznim smo uzrastima osvojili 364 odličja, od toga 89 zlatnih, 96 srebrnih i 179 brončanih, a 15 odličja izboreno je na nacionalnim smotrama u katama. Uza sve to 16 odličja izboreno je na ekipnim prvenstvima Hrvatske – s neskrivenim ponosom je napomenuo Čuljak obraćajući se skupu nazočnih među kojima su bili i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije Hrvoje Lindi

Inače, članovi JK Vinkovci pojedinačno su nastupali i na brojnim europskim i svjetskim natjecanjima, a posebno su zapaženi bili rezultati seniorske ekipe na europskoj sceni; 3. mjesto u Europskoj klupskoj ligi 2017. godine u Beogradu te 5. mjesto na Europskoj klupskoj ligi 2016. godine u Wuppertalu. Ženska ekipa 3. mjesto osvojila je i 2018. godine na Europskoj ligi prvakinja održanoj u Bukureštu.

Od pojedinačnih europskih ostvarenja najdojmljivije je 2. mjesto Tatjane Lovrić Jovanović koja je pod djevojačkim prezimenom Starčević na Svjetskom kupu u Pragu 2005. godine osvojila 2. mjesto. Uglavnom, zbog ostvarenih rezultata na proglašenjima najuspješnijih sportskih kolektiva Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije JK Vinkovci i njegovi članovi nagrađivani su u čak 54 navrata!

Judo klub Vinkovci ima slavnu i trofejnu prošlost, ali ne mora brinuti ni za budućnost. U klubu je trenutno registriranih 100-tinjak judaš(ic)a, a raspolaže i dovoljnim brojem trenerskog kadra. K tome, pet klupskih članova licencirani su suci Hrvatskog judo saveza.

Osnivač kluba Josip Petrinović 2013. godine dobitnik je nagrade HOO-a za životno djelo „Matija Ljubek”. Tomislav Čuljak 2016. godine dobio je nagradu IJF-a za doprinos razvoju juda, a JK Vinkovci višestruko je nagrađivan od strane Hrvatskog judo saveza, Grada Vinkovaca i Hrvatskog judo saveza. Uglavnom, JK Vinkovci pravi je klub. Štoviše, klub i pol u kojem je sve posloženo i u kojem su svi složni… Sretan 50. rođendan!