Danas je blagdan Gospe Fatimske

Marijansko svetište u Fatimi/PEXELS

Danas slavimo blagdan Gospe Fatimske. Dana 13. svibnja 1917. godine, u jeku Prvog svjetskog rata, troje djece u Portugalu u mjestu Cova da Iria, nedaleko Fatime, doživjelo je prvo u nizu Gospinih ukazanja koja su postala jedna od najpoznatijih Gospinih ukazanja u svijetu. Gospa se djeci ukazivala svakog 13. u mjesecu sve do listopada, kada se tijekom ukazanja dogodilo poznato “Čudo sunca”, kada je sunce plesalo po nebu, a znanstvenici ni danas nemaju objašnjenje kako se to moglo dogoditi.

Gospa je tijekom ukazanja djeci povjerila tri tajne, koje nazivamo Tri fatimske tajne, a koje neprestano izazivaju veliku znatiželju ljudi. Treća fatimska tajna objavljena je 2000. godine, a tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, Joseph Ratzinger, kasnije papa Benedikt XVI.,  tada je objavio da se tajna odnosi na događaje koji se se već zbili, na progone kršćana i na atentat na papu Ivana Pavla II.  Podsjetimo, na današnji dan, 13. svibnja 1981., pokušan je atentat na svetog Ivana Pavla II., za koji je on sam smatrao da je preživio zahvaljujući pomoći Gospe Fatimske. Kasnije je metak kojim je bio pogođen dao staviti u krunu Gospe Fatimske.

Djevojčica Lucija dos Santos, jedna od vidjelica, postala je redovnicom, a u svom pismu biskupu Bologne, kardinalu Carlu Caffarru, iz 1980. zapisala je da će se zadnja bitka između Boga i sotone voditi preko obitelji i braka. Sestra Lucija je isticala da su sveta krunica i pobožnost Bezgrešnom Srcu Marijinu sredstva za borbu protiv zla u svijetu. Gospa je u svojim ukazanjima govorila o potrebi pokore i obraćenja grešnika, posebno je pozivala na molitvu krunice kako bi se izmolio mir u svijetu, te je zatražila da se posveti Rusiju njenom Bezgrešnom srcu.

Poruke Gospe Fatimske u današnjem vremenu su itekako aktualne. Svijet se nalazi na rubu novog svjetskog sukoba, a obitelj je doista postala najveća meta napada modernih ideologija koje agresivno pokušavaju nametnuti potpuno novo društveno uređenje potpuno suprotno svim prirodnim i Božjim zakonima.