AFRIČKA SVINJSKA KUGA Potpore za nadoknadu gubitka prihoda za svinje većih završnih težina

Ilustracija/PEXELS

Kroz provedbu Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge otvorno je podnošenje Zahtjeva za potporu za svinje većih završnih težina otpremljene na klanje iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. siječnja 2024. do 31. siječnja 2024. godine.

Za potporu su prihvatljiva grla tovnih svinja koja su:

–        isporučena s farmi u zoni ograničenja upisanih u JRDŽ na klanje u odobrene objekte za klanje papkara određene za umanjene rizika od afričke svinjske kuge u razdoblju od 1.1.2024. do 31.1.2024. godine,

–        imaju evidentirano izlučenje u JRDŽ-u na klanje i

–        u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Za potporu je prihvatljivo do 500 grla tovnih svinja po korisniku. Iznos potpore utvrđuje se na način da se umnožak težine grla živih svinja isporučenih izravno u klaonicu i jediničnog iznosa od 2,15 eura/kg žive vage isporučenih svinja umanji za druga plaćanja za iste prihvatljive troškove ukoliko postoje.

Težina živih svinja procjenjuje se na masi do prvih 500 svinjskih trupova evidentiranih na liniji klanja u razdoblju od 1. siječnja do 31. siječnja 2024. godine, a koji su u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu je do 8. ožujka 2024. godine.

Detalje natječaja potražite OVDJE.