AGRIFEST 2024: Prvi poljoprivredni festival u Hrvatskoj – inovacije i budućnost poljoprivrede

IZVOR: Timac Agro

Ivankovo je 28. svibnja 2024. godine postalo središte hrvatske poljoprivrede, ugostivši prvi Agrifest – događaj koji je okupio stručnjake, poljoprivrednike i inovativne tvrtke u svrhu prezentacije najnovijih tehnologija i praksi u agronomiji. Na ovom pionirskom festivalu sudjelovale su četiri vodeće kompanije iz agronomske industrije: Agricon, Timac Agro, Bayer i Novocommerce, koje su predstavile svoje napredne tehnologije i rješenja za modernu poljoprivredu.

Inovacije na prvom Agrifestu

Na ovogodišnjem Agrifestu, poljoprivredni sektor je svjedočio brojnim inovacijama koje su predstavile vodeće tvrtke, demonstrirajući svoj doprinos održivoj i učinkovitijoj poljoprivredi. Agricon je impresionirao posjetitelje svojim naprednim sustavima za preciznu poljoprivredu. Ovi sustavi koriste sofisticirane tehnologije za analizu tla i upravljanje usjevima, omogućujući optimalnu upotrebu resursa i značajno povećanje prinosa, što je od ključne važnosti za modernu poljoprivrednu praksu.

IZVOR: Timac Agro

Istovremeno, Timac Agro je predstavio svoja inovativna gnojiva koja transformiraju način ishrane biljaka. Njihova gnojiva povećavaju učinkovitost upotrebe hranjivih tvari, smanjujući potrebu za čestim gnojenjem i minimalizirajući negativan utjecaj na okoliš, što je korak naprijed ka održivoj poljoprivredi.

Bayer je također predstavio svoja najnovija sredstva za zaštitu bilja, koja pružaju visoku razinu zaštite od štetnika i bolesti uz smanjen utjecaj na okoliš. Ova inovacija podržava održivu poljoprivredu, omogućujući poljoprivrednicima da zaštite svoje usjeve na odgovoran način.

Novocommerce je privukao pažnju svojim naprednim strojevima za obradu tla i žetvu, opremljenim najnovijom tehnologijom. Ovi strojevi omogućuju poljoprivrednicima bržu i učinkovitiju obradu polja, povećavajući produktivnost i pouzdanost rada. Njihova tehnološka rješenja nude izdržljivost i učinkovitost, što je ključno za suvremenu poljoprivrednu proizvodnju.

IZVOR: Timac Agro

Posjeta pokusnim poljima

Sudionici su imali priliku obići dva pokusna polja na kojima su uzgajani pšenica i kukuruz. Ova polja su bila savršena prilika za praktičnu demonstraciju novih tehnologija i metoda koje su predstavljene na festivalu. Stručnjaci su na licu mjesta pokazali kako primjena precizne gnojidbe može značajno povećati prinose i smanjiti troškove proizvodnje.

Stručni panel – ključne teme za poljoprivrednike

Nakon obilaska pokusnih polja, održan je stručni panel na kojem su vodeći agronomi raspravljali o temama od velikog značaja za hrvatske poljoprivrednike. Naglasak je bio na preciznoj gnojidbi koja omogućava optimalno korištenje hranjivih tvari i smanjenje gubitaka. Panelisti su također razgovarali o integriranoj zaštiti bilja, održivom upravljanju tlom i naprednim tehnologijama za praćenje i analizu usjeva.

IZVOR: Timac Agro

“Precizna gnojidba predstavlja revoluciju u poljoprivredi. Korištenjem naprednih tehnologija, možemo precizno odrediti potrebe biljaka i optimizirati primjenu gnojiva. Na taj način, ne samo da povećavamo prinose, već i smanjujemo negativan utjecaj na okoliš,” izjavio je Josip Stanić, agronom iz Timac Agra.

Druženje i razmjena mišljenja

Nakon panela, sudionici su imali priliku za druženje i razmjenu mišljenja. Ovaj dio događaja omogućio je poljoprivrednicima da se izravno povežu s predstavnicima tvrtki, postavljaju pitanja i dobiju konkretne savjete za svoja poljoprivredna gospodarstva.

Mirko Kesegić, poljoprivrednik iz okolice Vinkovaca, bio je oduševljen festivalom: “Ovakvi događaji su izuzetno korisni. Uvijek je dobro čuti nova iskustva i savjete. Posebno mi se svidjelo što su prikazali konkretne primjere na pokusnim poljima, jer tako najbolje možemo vidjeti kako nove tehnologije funkcioniraju u praksi.”

IZVOR: Timac Agro

Agrifest 2024. je na najbolji mogući način pokazao kako sinergija znanosti, tehnologije i prakse može unaprijediti poljoprivredu u Hrvatskoj. Sudionici su otišli kući s novim znanjima, motivacijom i konkretnim rješenjima za primjenu u svojim poljoprivrednim gospodarstvima. Ovaj festival obećava svijetlu budućnost za hrvatsku poljoprivredu, a Ivankovo se pokazalo kao idealno mjesto za ovakav događaj.

Agrifest je postavio visoke standarde za buduće agronomske festivale u regiji. Kombinacija stručnih panela, praktičnih demonstracija i povezivanja farmera čini ga nezaobilaznim događajem za sve one koji žele biti u koraku s najnovijim dostignućima u poljoprivredi. Veselimo se idućem Agrifestu i novim inovacijama koje će nam donijeti.

IZVOR: Timac Agro