„Alaj ću se kerit i bećarit“ u subotu na 9. Bećarfestu u Babinoj Gredi

Festival Bećarfest već gotovo puno desetljeće održava se u Babinoj Gredi s ciljem očuvanja, prenošenja i prezentiranja bećarca, najpopularnijeg napjeva ovih prostora, na što obvezuje UNESCO-vo uvrštenje nematerijalnog kulturnog dobra na svjetsku listu zaštićene baštine.

Izvedbe bećarca će pratiti ocjenjivački sud, a najuspješnije izvedbe bit će nagrađene u kategorijama za tamburaške skupine i pjevačke skupine (najbolji pjesmovođa, najbolja vokalno instrumentalna izvedba bećarca, najbolja interpretacija bećarca, najbolja instrumentalna izvedba bećarca, najbolji vizualni i scenski dojam, najuspjeliji stihovi koji komentiraju i prate suvremena društvena zbivanja i nagrada publike).

Osim predstavnika slavonskih županija, na ovogodišnjem Bećarfestu – koji organizira Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine „Šokadija Babina Greda“ – nastupa i MPS „Široka Kula” (inače, nagrađen na „Slunjskoj večeri bećarca”) koji će predstaviti svoje mjesto i Ličko-senjsku županiju. agrađeni na „Slunjskoj večeri bećarca“

Uzgred, od 8. Bećarfesta na festivalu sudjeluju i ženske pjevačke skupine. Naime, s pravom se „ženski svit“ pobunio da i one već desetljećima pjevaju bećarce te da se znaju i umiju natpjevavati i pripjevavati, a da su njihovi bećarci i bolji od muških što smo i mogli čuti na prošlom Bećarfestu:

Oj, bećaru, otpjevo si svoje,

Sad ćeš čuti kako stvari stoje.

 

Svekrvice bila živa, zdrava,

do godine u zemlju propala.

U natjecateljskom dijelu programa nastupaju muške i ženske pjevačke skupine i tamburaški sastavi: MPS KUD-a „Berislavić“ Novi Grad, ŽPS  „Grofice“ HSKPD-a “Seljačka sloga” Nuštar, MPS „Kešinački mališani“ Kešinci, MPS „Baje“ Ivanovac, TS KUD-a „Dunav“ Vukovar,  MPS „Šokci“ Udruge „Šokačka grana“ Osijek, TS „Šumari“ Vinkovci, Prva pjevačka konjica „Sinđir“ Županja, ŽPS KUD-a „Valpovo 1905.“ , MPS „Divandžije“ Svilaj, ŽPS „Andrevke“ KUD-a  „Tomislav“ Donji Andrijevci, MPS „Šokadija“ Stari Mikanovci, TS „Đuvegije“, MPS „Babogreci“ Udruga „Šokadija Babina Greda.

U revijalnom dijelu nastupaju TS „Šumari“ Vinkovci, Art voice iz Starih Mikanovaca te MPS HKUD-a „Široka kula“ iz Široke kule.

Za kraj dodajmo još samo to da subotnji babogredski 9. Bećarfest “Alaj ću se kerit i bećarit” počinje u 20 sati. Svi ste pozvani!