Ante Brkić po povratku sa Svjetskoga kupa: Igrao sam šah karijere, imam na što biti ponosan!

FOTO: db

Ante Brkić vratio se iz Krasnaye Polyane, zimovališta u blizini Sočija koje je 2018. godine ugostilo sudionike Zimskih olimpijskih igara, a od 12. srpnja do 6. kolovoza bit će mjesto radnje Svjetskog kupa u šahu koji je okupio 206 šahista iz cijelog svijeta. U odabranom društvu našlo se sve najbolje što svjetski šah danas nudi, uključujući i aktualnog svjetskog prvaka Magnusa Carlsena, ali i trojicu hrvatskih velemajstora. Uz Brkića su, naime, na uglednom natjecanju participirali još i Ivan Šarić te Saša Martinović.

Staromikanovački šahist polučio je najbolji plasman od naših, dogurao je do 4. kola, odnosno do 1/16 finala. Šarić i Martinović zapeli su u 2. kolu…

– Moj rezultat drugi je najbolji koji je neki hrvatski šahist ostvario na Svjetskom kupu, najdalje je dogurao Zdenko Kožul koji se 2004. u Tripoliju probio do osmine finala – kaže Brkić čije ambicije uoči globalne šahovske smotre koja je još uvijek u tijeku ljestvicu ambicija nije postavio tako visoko.

– Ambicija je bila proći 1. kolo, pobijediti Kolumbijca Barrientosa. Uspio sam, dobio sam ga „dvokorakom”.

 Potom ga je očekivao dvoboj protiv Ukrajinca Krivoručka, ozbiljnog partnera od kojega je u dvije partije bio bolji 1,5:0,5.

– Stvarno sam dobro odigrao u tom dvomeču, kao bijeli sam ga dobio nakon samo 24 poteza. U uzvratnoj partiji sam odolio, remizirao i to ne kalkulirajući, taman dovoljno za prolazak dalje.

Na noge Salemu Salehu, Emiraćaninu koji na azijskom prvenstvu uvijek bude plasiran među deset najboljih. Njega je, pak, Brkić dobio s 2:0, što mu je donijelo ogled protiv, pokazalo se kasnije, prejakog Armenca Martirosyana.

– Bio je stvarno prejak. Imao je odgovore na sva pitanja, nije napravio nijednu pogrešku. Ima odličnu koncentraciju, discipliniran je, nametnuo mi je pozicije koje mi nešto manje odgovaraju. Nisam bio daleko, ali ipak…

Ipak, Brkić se vratio kući zadovoljan i ponosan na vlastito ostvarenje.

– Nadam se da neće neskromno zvučati, ali biti među 32 na svijetu je odličan rezultat. Prije mene s turnira su ispala petorica igrača iz prvih deset sa svjetske rang-ljestvice. Bio je to pomor favorita, čak je i Carlsen opasno „visio” protiv Poljaka Wojtaszeka.

Naš sugovornik kaže kako je na ovom natjecanju bio blizu svoga maksimuma:

– Ono kako sam odigrao prvih šest partija je bilo gotovo savršeno. Bio je to moj šah karijere! Kada bih tako igrao u dužem kontinuitetu, ušao bih među deset u svijetu. Nemam si što zamjeriti, doista.

Nakon Krasnaye Polyane Brkić je dosegnuo najveći rejting u karijeri, 2.612 bodova. To ga svrstava na drugo mjesto u hijerarhiji hrvatskoga šaha, odmah iza Ivana Šarića. Osim važnih bodova, Brkić je ponešto zaradio i u stranoj valuti. Na konto će mu sjesti 12.800 američkih dolara. Nije loše, ima novca u šahu…

– Ima, kako ne. Ljudi imaju krivu percepciju, šah može biti profitabilan sport. Ali, ako si među 5-6 u Hrvatskoj pa imaš prigodu igrati turnire na vrhunskom svjetskom nivou, poput Svjetskoga kupa na kojem fond nagrada iznosi gotovo 2.000.000,00 dolara.

 Ante je profesionalni igrač šaha. Kako živi od daminog gambita…?

– Živim dobro, komotno. Ali, mnogo i ulažem u sebe. Dnevno pred šahovskom pločom provodim minimalno šest sati, a katkad i do dvanaest sati. S tim da sam profesionalni trener u ŠK Vinkovci te uz još jednu važnu napomenu da igram za čak šest klubova u šest nacionalnih prvenstava po cijeloj Europi, što je u šahu dopušteno, a igram i za reprezentaciju Hrvatske.

Sredinom kolovoza naš će velemajstor braniti boje Gostivara na klupskom prvenstvu Makedonije. U međuvremenu…?

– Trening, trening, trening… Nema pasivnog odmora od šaha niti dana. Evo, jutros sam pripremao Stjepana Dabića za partiju koju danas igra na juniorskom PH u Splitu. Maksimalno sam unutra – naglašava Brkić koji s osobitim nestrpljenjem očekuje rujanski nastup na ekipnoj Prvoj B ligi.

 Domaćin turnira bit će Mali Lošinj. A rezultatski cilj?

– Borba za prva dva mjesta koja vode u Prvu A ligu. Imamo odličnu, konkurentnu momčad koja je spremna na taj povijesni pothvat – zaključuje Brkić.