Ante Brkić preko „partije smrti” do Svjetskog kupa u Sočiju!

Ante Brkić, šahovski velemajstor iz Starih Mikanovaca – inače član ŠK Vinkovci – predstavljat će Hrvatsku na Svjetskom kupu koji će biti održan sredinom srpnja u ruskom Sočiju! Naš velemajstor put do Sočija trasirao je preko uspješno odrađenih kvalifikacija koje su održane online, zbog aktualne epidemiološke situacije.

– Kvalifikacije za Svjetski kup zapravo je trebalo biti travanjsko Europsko prvenstvo u Reykjaviku, ali natjecanje je otkazano, pa smo se za nastup na Svjetskom kupu morali izboriti ovako, na daljinu – kaže Brkić, jedan od devetorice hrvatskih šahista koji su sudjelovali u ovim neobičnim kvalifikacijama.

– Riječ je o tzv. hibridnom šahu, igrali smo preko laptopa, premda je bila dopuštena i ploča, no ja ju nisam koristio. Kvalifikacije su održane u zagrebačkom hotelu Dubrovnik u nazočnosti dva suca, po jednog domaćeg i stranog. Posvuda su bile instalirane kamere, uključujući dakako i onu na laptopu, jedino WC nije bio pokriven video nadzorom – napominje Brkić.

Pravila su bila sljedeća; igrale su se dvije standardne partije (dva sata plus 30 sekundi po potezu), svaki od natjecatelja pritom je po jednom vodi bijele i crne figure. U slučaju izjednačenog rezultata, na rasporedu su dvije partije od po deset minuta po igraču (također je svaki po jednom vodio crne i bijele figure), a u slučaju ponovnog izjednačenog rezultata, pobjednika je odlučivala tzv. „partija smrti”.

– U toj odlučujućoj partiji bijeli ima pet minuta na raspolaganju, a crni četiri. S tim da bijeli mora pobijediti, dok je crnom za prolazak, tj. ukupnu pobjedu, dostatan i remi – napominje Brkić.

U 1. prvom kolu nokaut natjecanja Brkić je bio uspješniji od Predraga Nikača, crnogorskog intermajstora, kojega je nakon 1:1 u standardnim partijama dobio u obje 10-ominutne partije. U 2. kolu Brkić je pobijedio i ruskog velemajstora Alekseja Saranu, inače europskog prvaka u brzopoteznom šahu, od kojega je bio bolji u standardnim partijama; remizirao je kao crni, a pobijedio kao bijeli. A onda, u 3. kolu, ujedno i posljednjem, prava drama!

– Igrao sam protiv Rusa Mihaila Antipova, također velemajstora, koji je prije četiri godine osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka do 20 godina. U prvoj standardnoj partiji izgubio sam kao crni, pa sam u drugoj izjednačio kao bijeli. Prvu desetominutnu opet sam izgubio kao crni, ali sam u drugoj kao bijeli izjednačio na 2:2.

I onda – „partija smrti”…

– Antipov je ždrijebom dobio prednost biranja, uzeo je bijele figure i minutu više na raspolaganje. Dobio sam ga. Zapravo, bila je pozicija remija, on je predao, bilo mu je svejedno. A i meni – prepričava Brkić dramu koja ga je odvela u Soči gdje 12. srpnja počinje Svjetski kup na kojem će nastupiti 206 igrača, među njima i trojica hrvatskih velemajstora, uz Antu još i Saša Martinović te Ivan Šarić.

Formu za Soči Brkić će brusiti u svojim Starim Mikanovcima u kojima će 26. lipnja biti održan već tradicionalni turnir desetorice hrvatskih velemajstora.