Ante Brkić slomio Krivoručka već u 24. potezu: Sutra u revanšu neću kalkulirati, nije u opisu mog karaktera!

Jurij Krivoručko danas u Sočiju, domaćinu Svjetskog šahovskog kupa, nije imao ni simbolične šanse protiv Ante Brkića koji je ukrajinskog velemajstora (inače člana ŠK Zagreb) primorao na kapitulaciju u 24. potezu i na taj način stigao na pola puta od plasmana među 64 najbolja šahista na ovom eminentnom nadmetanju. Naime, u sljedeću će rundu onaj „tko prije do dvije”. Krivoručko već ovoga petka ima šansu za izjednačenje koje bi mu donijelo tzv. majstoricu u subotu.

– Pritisnuo sam ga od početka, vremenski i pozicijski. Brzo je popustio, riječ je o vrlo tvrdom igraču koji rijetko gubi, pogotovo u tako ranoj fazi partije – javio se iz Sočija izvrsno raspoloženi velemajstor iz Starih Mikanovaca kojemu je sutra za prolazak dalje dovoljan i remi.

– Sutra Krivoručko vodi bijele figure, a ja neću kalkulirati i ići na remi, koji mi je zapravo kao pobjeda. To nije moj stil, nije u opisu mog karaktera. Igrat ću svoju igru, mislim da me ne može ničim iznenaditi, ali sutrašnja partija sasvim je nova priča. Oprez je majka mudrosti – dodao je Brkić čiji optimizam nije bez pokrića budući da mu je forma vrlo stabilna, dobio je sve tri partije u Sočiju (u prethodnoj rundi s 2:0 prošao je Kolumbijca Sergija Barrientosa Chavarriagu).

Danas su u šahovsku arenu izišla i preostala dva hrvatska predstavnika na ovogodišnjem Svjetskom kupu, obojica su također, kao i Ante, vodila bijele figure; Saša Martinović očekivano je izgubio od aktualnog svjetskog prvaka Magnusa Carlsena, dok je Ivan Šarić ekspresno remizirao protiv Argentinca Alaina Pichota.

– Carlsen je stroj, danas je odigrao bez pogreške, baš kao kompjutor. Premda, vrlo zanimljivo, Svjetski kup nikada nije osvojio, čak niti zaigrao u finalu. Dakle, ima i on svoje „žute minute” kada se igra na ispadanje, a ne kao za svjetskog prvaka dvanaest partija „jedan na jedan”. Šarić nije bez šansi protiv Pichota, može ga dobiti kao crni, a eventualni remi vodi u subotnju majstoricu skraćenog tempa – dodao je Brkić informirajući na kraju i o tome kako se koronavirus ušuljao u dvoranu u kojoj se odvija natjecanje.

– Danas je prekinuta partija između Amerikanca Carvane i Indonežanina Susanta, jer je naknadno utvrđeno kako je potonji pozitivan na koronavirus. Odveli su ga usred partije iz dvorane, kao da je racija – zaključio je Brkić.