Ante Gilja povodom 32. rođendana vinkovačkog HDZ-a: Bez nas ne bi bilo Hrvatske!

Šesnaestoga prosinca 1989. godine u vinkovačkom kinu Crvena zvijezda osnovana je Hrvatska demokratska zajednica za bivšu Općinu Vinkovci. U čast preminulim utemeljiteljima i članovima HDZ-a te svim braniteljima koji su svoj život položili za stvaranje suverene i neovisne Republike Hrvatske danas su na podno Spomenika hrvatskim braniteljima u Vinkovcima položeni vijenci i upaljene svijeće.

– Neovisne Republike Hrvatske ne bi bilo da nije bilo Hrvatske demokratske zajednice, dr. Franje Tuđmana, Gojka Šuška, našega kardinala i nadbiskupa Franje Kuharića. Bez njih Hrvatske ne bi bilo! Sve stranke u Hrvatskoj su imale drugačiju viziju stvaranja Hrvatske. Bez HDZ-a ne bismo imali hrvatsku državu. Svi ostali se sad se mogu na glavu posaditi, nisu bili gdje su trebali biti i kad su trebali biti. Tisuću godina državu nismo imali, mi smo imali tu čast da smo ju napravili, sad bi svi uskočili u taj vlak u koji nisu uskakali kad smo ih zvali. Nisu uskočili ni u zadnji vagon – rekao je Ante Gilja, jedan od utemeljitelja HDZ-a bivše Općine Vinkovci koji je u nadahnutom govoru imao ponešto reći i o „falsifikatorima povijesti”

Ne, prva osnivačka osnivačka Skupština HDZ-a nije bila ona na Jarunu, nego u Osijeku. Druga je bila kod nas u Vinkovcima. Danas je popularno krivotvoriti povijest, mnogo neistina u današnje vrijeme kola uokolo, svatko ima svoju istinu. A najveća je istina da su od nas tada svi bježali kao vrag od tamjana. Mi smo bili nepoželjni, od nas su se ljudi sklanjali, da ne bi nastradali. Predsjednik našeg odbora bio je Josip Peći, ja sam bio jedan od dopredsjednika, bili su tu još Milenko Turudić, Andrijanić, bio je s nama Josip Džaja…, da ne nabrajam dalje jer sigurno ću nekoga izostaviti. Uglavnom, svim sudionicima te osnivačke Skupštine čestitam 32. obljetnicu naše stranke bez koje, ponavljam, Hrvatske ne bi bilo!

Ivan Bosančić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci, ovom prigodom je prisnažio:

– Dan osnivanja HDZ-a bio je trenutak kad su se Vinkovci probudili i krenuli u smjeru stvaranja neovisne Republike Hrvatske. Ovo je dan u godini kada se volimo prisjetiti nekih trenutaka HDZ-a, ali i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ponosni smo na činjenicu da su Vinkovčani među prvima znali prepoznati te ključne trenutke i meni je iznimna čast biti na čelu takvog Gradskog odbora koji se među prvima u Hrvatskoj organizirao.

Događaju je nazočio u zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković:

– Iza nas su 32 godine postojanja vinkovačkog HDZ-a, što dovoljno govori samo za sebe. HDZ je utkan u temelje stvaranja samostalne, slobodne i neovisne Republike Hrvatske, možemo biti ponosni na tu činjenicu.

Zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta vinkovački HDZ-ovci ove godine nisu organizirali prigodnu Skupštinu, ali su financijska sredstva predviđena za njezinu organizaciju usmjerili prema Dječjem domu Sveta Ana Vinkovci. Riječ je o iznosu od 5.000 kuna.