Antonio Starinec, zvijezda filma Adam: Prijatelji me hvale i čestitaju, no ja se ne uzdižem zbog toga

RAZGOVARAO: Matej Delaš

Ne treba ponavljati koje je nagrade (ili visoka priznanja) zadnjih mjeseci osvojio prvi slavonski igrani film Adam redatelja Marija Šuline i scenarista Franje Nagulova iz Vinkovaca. Ne treba niti ponavljati koja je glumačka ekipa doprinijela njegovu uspjehu. Nemamo ništa od ponavljanja već ponovljenih vijesti, jer se nadamo da su to sada već utvrđene i neprijeporne činjenice. Film Adam dobiva priznanja u Montrealu, Barceloni, Veneciji i, što je najnovije, u New Yorku, a mladu je zvijezdu pratila sretna zvijezda (ili je zapisano u zvijezdama) nastupiti u „jednoj od glavnih“ uloga.

Antoniju Starincu, dječaku koji tumači „jednu od glavnih“ uloga u spomenutome igranom filmu i članu retkovačkoga amaterskog kazališta, postavili smo nekoliko pitanja o privatnome životu, glumi i nastupu u novome filmu. Stanovnike neimenovana mjesta iz filma zanima koji se dječak skriva u Adamovu stanu pa smo se i mi zapitali te smo odgovore potražili javljajući se obitelji Starinec.

Antonio, jako mi je drago što mogu razgovarati s tobom, a vjerujem da će biti zanimljivo i našim čitateljima pročitati sve o novome slavonskom glumcu.

– Pozdrav Vama i svim čitateljima. I meni je drago što imam priliku prenijeti svoje iskustvo medijima, posebno lokalnim. Glumac ću, nadam se, jednoga dana biti još bolji.

Možeš li nam za početak reći nešto o sebi? Naravno, sve nas zanima, tko je Antonio Starinec?

– Imam jedanaest godina, učenik sam petoga razreda Osnovne škole Ane Katarine Zrinski u Retkovcima. Iako sam u zadnje vrijeme angažiran u glumi i iako imam više obveza nego prije, prolazim s odličnim uspjehom. Ne dopuštam si slabije ocjene jer mi je škola važna.

Osim što glumiš, vjerojatno imaš i druge hobije u životu. Čime se još baviš, odnosno što voliš?

– Moji su hobiji često vezani uz sport. Osim što glumim, volim rukomet i nogomet. U slobodno je vrijeme odlično baviti se sportom. U zadnje vrijeme volim ići i na pecanje.

Imaš tek jedanaest godina, a već si zapaženo nastupio više puta. Pretpostavljam da voliš glumu i da imaš neke uzore. Tko su ti uzori i što općenito voliš gledati?

– Ne znam radi li se baš o uzorima. Nekoga jednostavno volim gledati na televiziji. S jedanaest godina najviše volim gledati crtane filmove, pogotovo dobre. Uz to, volim gledati i igrane filmove. Najdraži su mi glumci Liam Neeson i Colin Farrell. Colina Farrella gledao sam, među ostalim, u filmu Bijeg iz Gulaga, a Liama Neesona u filmu Opstanak. To su odlične uloge i odlični filmovi. Meni su se tu jako svidjeli.

A tko su ti najdraži domaći glumci?

– Najdraži su mi domaći glumci Mustafa Nadarević i Ivo Gregurević. Nadarevića sam gledao, kao i mnoga djeca, u ulozi smiješnog i zabavnog Izeta Fazlinovića. Gregurevića sam gledao u ulozi Čaruge, slavonskoga razbojnika.

Primjećujući da voliš glumu, mnogi će se zapitati kako je tvoja glumačka priča počela. Tko te potaknuo i kako?

– Na glumu su me najviše potaknuli moja majka Ružica i predsjednik retkovačkoga amaterskog kazališta Marko Sabljaković. To je bilo prije tri godine. Marko mi je najprije dao priliku da nastupam u izvedbi živih jaslica. Na Ambijentalnoj večeri sam povodom Noći kazališta u Retkovcima dobio priliku glumiti u predstavama Blatne duše i Otrov, a na otvaranju Vinkovačkih jeseni dobio sam ulogu maloga Ivana Kozarca. Nije me trebalo puno poticati. Ovo što se sada događa, smatram poticajem za daljnji kazališni rad.

Lijepo je znati da ćeš nastaviti. Opiši nam svoj odnos s ostatkom ansambla u kazalištu. Ipak si, pretpostavljam, najmlađi?

– U našem kazalištu najzanimljiviji mi je glumac, scenograf i kostimograf Dražen Matijašević, a najbolji mi je prijatelj Zdravko Šinjori koji mi je u filmu Adam glumio oca. Svi stariji glumci jako su mi dobri i nema prave razlike između njih i mene kada se traži izvršavanje obveza i odnos prema drugima. Svatko se od nas trudi biti najbolji, tako i ja. Redatelj Marko često je zahtjevan, jer gluma se mora odlično izvesti, no njegove je ideje moguće provesti pa na kraju svi budemo zadovoljni, jer su nam nastupi odlični.

Dakle, tebi su uloge do sada bile lagane i zadovoljan si?

– Nisu bile lagane, jer uvijek se treba, kako Marko kaže, uživjeti u lik koji predstavljam. Zadovoljan jesam, jer dajem sve od sebe i drugi moji prijatelji iz kazališta to cijene.

Osjećaš li tremu prije ili za vrijeme nastupa?

– Najčešće ne osjećam nikakav strah. Znam što trebam i od mene se ne traži jednako kao od, naprimjer, Zdravka. On mora puno više riječi naučiti napamet. Dakle, ne bojim se, ali kada sam prvi put stao pred kameru, postojala je trema u meni, jer nisam znao stajati pred kamerom. Nije to tako jednostavno, tu je važno i držanje i pravi pogled prema kameri.

Iskustvo s kamerom, možda i najvrjednije dosad, doživio si glumeći u filmu Adam. Opiši nam svoje dojmove tijekom snimanja i općenito svoje dojmove o filmu.

– Dojmovi su još uvijek vrlo jaki. Stižu vijesti o tome kako osvajamo nagrade, kako nas nominiraju, pa ne mogu biti drugačiji. Bilo mi je zabavno i zanimljivo te mi ništa nije bilo teško odraditi. Osjetio sam malo težim jedino to što je za vrijeme snimanja često bilo hladno, film je sniman u kasnu jesen. Sve mi je ostalo bilo lijepo. Bili smo podrška jedni drugima, a redatelj je bio jako strpljiv. Ostalo je, naravno, vremena i za druženje svih nas.

A kako je gledati film u kojem si nastupao? Kako je znati da cijeli svijet to gleda? Skrivaš li se kao i dječak kojeg glumiš?

– Ne skrivam se. Jako sam sretan što sam mogao baš ja nastupati u tome filmu, iako je taj dosta težak. Odlično mi je i gledati ga i drago mi je što i drugi mogu vidjeti što smo predstavili i što smo postigli. Posebno je, naravno, i primiti vijest o tome da je redatelj Mario primio nagradu Zlatni lav za najbolju režiju. Svima je žao, moram reći, a vjerujem i ostalima što na hrvatskim festivalima nismo dobili priliku.

Sigurno je posebno gledati se u filmu, pogotovo jer ti je prvi put. Što kažu prijatelji o tvojoj ulozi?

– Prijatelji mi čestitaju i drago im je, no ja se ne uzdižem zbog toga. Moje je iskustvo glumiti u filmu na neki način naše zajedničko zadovoljstvo. Naravno, zadovoljstvo je i moje obitelji. Svi su oni gledali taj film na probnoj projekciji u Retkovcima i bili su oduševljeni. S obzirom na završetak filma, razumljivo je i to što su svi bili uplakani. Mislio sam da neće shvatiti film zbog njegove težine, no naša je retkovačka publika uvijek pažljiva te su ga i moji prijatelji shvatili.

Reci nam još samo gdje se vidiš u budućnosti?

– Volim glumiti i za sada tvrdim da to u životu želim nastaviti. Naravno, htjet ću i druge stvari u životu, školu neću zapostaviti, a ni druge svoje hobije. Želim nastaviti glumiti u kazalištu, a nadam se da ću ponovo dobiti angažman u nekome filmu.

Antonio, hvala na razgovoru. Želim ti puno uspjeha.

– Hvala i vama na prilici da me Vaši čitatelji upoznaju.