Armenac Martirosyan prepreka Anti Brkiću na putu do 1/8 finala Svjetskog kupa i 25.000 dolara

Armenac Haik Mikaeli Martirosyan, 59. igrač svijeta, stoji Anti Brkiću na putu prema osmini finala Svjetskoga kupa kojemu je domaćin Soči. Martirosyan je nakon 1:1 protiv Azerbajdžanca Shakhriyara Mamedyarova bio uspješniji u „majstorici”, čime je objektivno priredio veliko iznenađenje.

– I ja sam vrlo iznenađen, bio sam prilično uvjeren u drugačiji epilog. Mamedyarov je 6. igrač na svjetskoj rang-ljestvici, slovio je za velikog favorita u tom dvoboju, što samo iznova potvrđuje koliko je Svjetski kup nepredvidivo natjecanje – započeo je Brkić svoje izvješće iz Rusije za naš portal.

Martirosyan Brkiću predstavlja stanovitu nepoznanicu, nikada se dosad još nisu sučelili.

– Prije dvije godine igrali smo protiv Armenije na EP u gruzijskom Batumiju, na njega je tada išao Hrvoje Stević. Remizirali su.

Armenci su šahovska svjetska velesila, dvostruki svjetski prvaci. Kako se naš velemajstor priprema za meč u kojem će ovoga četvrtka protiv Martirosyana voditi crne figure?

– Pripreme su uobičajene, kao i za svakog drugog suparnika. Raspolažem bazom od 12 milijuna partija, njegovih je tu oko 1.500, a mojih je oko 2.500. Siguran sam da on danas radi isto što i ja; pregledava, analizira, traži nove ideje u varijantama…

Pretpostavka je, kaže naš sugovornik, da će Armenac sutra krenuti s potezom d4 kojim je kao bijeli otvorio sve dosadašnje partije na ovom turniru nagradnog fonda nešto manjeg od 2.000.000 američkih dolara. Od čega će pobjedniku pripasti 110.000 dolara. Uzgred, Brkić je prolaskom u 4. kolo inkasirao 16.000 dolara, a prođe li u osminu finala njegovih je 25.000! Nije loše, neovisno o tome što će mu FIDA uzeti 20 posto poreza. Troškove smještaja, pak, snosi HOO.

– Vjerujte, o honorarima uopće ne razmišljam za vrijeme trajanja turnira. Ta tema dođe na dnevni red tek nakon natjecanja, kada se podvuče crta. Koju ja još uvijek ne kanim podvući. Raspoložen sam, dobro spavam, jučerašnji i današnji slobodni dan sam iskoristio za kvalitetno resetiranje i hvatanje zaleta za sutrašnju partiju. Trčao sam uz rijeku, hotelski bazen i teretanu izbjegavam, jer korona je zadnje što mi treba sad kad sam u ovako dobrom tonusu – zaključio je Brkić čija sutrašnja partija protiv Armenca Martirosyana počinje u 14 sati.

U petak u istom terminu na rasporedu je drugi meč u kojem Brkić vodi bijele figure, a eventualna „majstorica” koja će biti odigrana u slučaju neriješenog ishoda nakon dvije partije na programu je u subotu.