Autori videoigre „Bitka za Vukovar, kiša željeza” na prijamu kod župana Dekanića

Cro game devs” naziv je udruge koja okuplja volontere iz Slavonskoga Broda kojima su se priključili i volonteri iz cijeloga svijeta okupljeni oko ideje kreiranja prve hrvatske računalne videoigre o bitki za Vukovar. Članovi spomenute udruge Stjepan Dasović i Dorijan Andrijanić tijekom današnjeg prijama kod vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića informirali su o tome da se kroz igru naziva „Battle of Vukovar, Rain of Steel” („Bitka za Vukovar, kiša željeza”) nastoji promovirati istina o obrani Vukovara.

– Volonterski rad na videoigri započeo je prije dva mjeseca. Igra će biti napravljena prema stvarnim događajima, bit će edukativna i besplatna – otkrio je Stjepan Dasović.

Vjerodostojnost videoigre zajamčena je time što u njezinu stvaranju sudjeluju i neki od neposrednih sudionika herojske bitke za Vukovar koja je vođena od 24. kolovoza do 20. studenog 1991. godine; Ivica Arbanas Lipi, Ivan Anđelić Doktor, Damir Plavšić Plavi i Marko Karaula.

– Zahvaljujući njima sve akcije bit će prikazane upravo onako kako su se i odvijale. Zbog toga će ova igra biti jedinstvena u svijetu – naglasio je Dorijan Andrijanić.

Župan Dekanić nije mogao skriti oduševljenje prezentacijom videoigre koja će imati deset razina, igrat će se u prvom licu, bit će to tip igre „Call of Duty”.

– Izuzetno sam sretan što su ovi nadareni mladići danas ovdje. Na neki način sam i ponosan na njih i temu koju obrađuju u ovoj igrici. Uopće ne sumnjam u njezin uspjeh, uz izraženu želju da sve ostane na igricama i elektronici, a ne da se prenese na stvaran život. Volio bih da u stvarnom životu nije bilo svega onoga što će se naći u ovoj videoigri, ali kad smo već kroz to sve morali proći drago mi je da će se i na ovaj način diljem svijeta pronijeti istina o Vukovaru i Domovinskom ratu – rekao je župan Dekanić.

Inače, „Bitka za Vukovar, kiša željeza” bit će gotova i spremna za igru u singl i multiplayeru 2025. godine.