BABY LASAGNA Evo što znači znakovni pozdrav

FOTO: Eurovision.tv/Corinne Cumming/EBU/

Rim Tim Tagi Dim je rasplesao Europu, Baby Lasagna je osvojio srca publike, ali i pokrenuo brojne rasprave zbog znakovnog pozdrava upućenog tijekom nastupa. Naime, Baby Lasagna je pokazao šaku s ispruženim palcem, kažiprstom i malim prstom. Neki u tome nisu vidjeli ništa loše, dok su ga drugi odmah optužili za sotonizam.

I nas je zaintrigiralo što zapravo Baby Lasagna pokazuje pa smo odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca. Gospođa Ružica je gluha osoba koja je izvorni govornik znakovnog jezika i koristi ga svakodnevno za komuniciranje. Pomoć pri komunikaciji s gospođom Ružicom nam je bila gospođa Martina Pekić, komunikacijska posrednica za gluhe osobe.

Saznali smo da je znak koji pokazuje Baby Lasagna znak koji na međunarodnom znakovnom jeziku predstavlja znak za ljubav, za nešto pozitivno, nešto dobro. Tri ispružena prsta predstavljaju slova I, L i Y, početnu frazu od “I LOVE YOU”. Međunarodni znakovni jezik je jezik koji je univerzalan, kojim se koriste gluhe osobe pri komunikaciji na međunarodnoj razini, dok svaka država ima znakovni jezik poseban baš za tu državu. Kod znakovnog jezika je jako važan položaj tijela, položaj ruku, prstiju, izraz lica. Da je Baby Lasagna pokazao ispružen kažiprst i mali prst, a palcem držao savijen srednji prst i prstenjak značenje izraza bi bilo potpuno drugačije, to je znak koji predstavlja rogove, odnosno predstavlja nešto loše i postoji itekakva razlika između ova dva navedena znaka.

Spomenimo i to da se i papa Franjo našao na udaru kritika zbog korištenja znaka kojim se publici obraća Baby Lasagna, naime i njega su optužili da se koristi sotonističkim znakovima. Nadamo se da smo vam uz pomoć izvornih govornika i stručnjaka za znakovni jezik, gospođe Ružice i gospođe Martine, uspjeli objasniti razliku i da ste naučili nešto novo.