Baka Marija Umbehendt uz tamburaše proslavila 100. rođendan: Ne žalim ni za čim u životu!

Okruglo stoljeće života proslavila je danas Vinkovčanka Marija Umbehendt, rođena 12. kolovoza 1921. godine. Veliko slavlje povodom 100. rođendana, ali i imendana, baki Mariji su njezini najmiliji organizirali na Novoj brani.

– Kad sam se rodila, onda je moja mama rekla da sam ja sama sebi donijela ime. Rođena sam skoro na Veliku Gospu, pa nije moglo drugačije nego da se zovem Marija – otkriva vitalna baka koja nema baš nikakvu posebnu recepturu za dugovječnost.

– Ne, nema tu nikakve tajne. Puno radi i budi pošten prema svima. Pazi i voli svoju djecu i pruži im sve što je u tvojoj mogućnosti za što bolju budućnost. Pomagala sam u životu drugima kada sam i koliko mogla, ali i meni su pomagali mnogi.

I tako, malo po malo… Do stote!

– Ne žalim ni za čim u životu. Jedino kad mi djeci nije dobro, onda mi bude žao – dodaje gospođa Marija, majka četvero djece, baka devetero unučadi i prabaka dvanaestero praunučadi; svi oni danas su bili na okupu, nisu izostali ni tamburaši, baki Mariji srce je bilo veliko k’o kuća!

– Nisam se nadala da će to ovako izgledati… Jako sam iznenađena i sretna, jer ne znam slavi li itko ovako rođendan kao ja.

Stoti slavi malotko…

– Najsretniji dan u životu? Evo, mogu reći da mi je danas najsretniji dan. Je l’ ima još netko u Vinkovcima sto godina?

Dobro pitanje, provjerit ćemo. Inače, baka Marija je prilično vitalna, pokretna, u glavi bistra, dobrog apetita i – praznog liječničkog kartona!

– Mama pune 22 godine nije bila kod liječnika. Ima sasvim malih problema sa šećerom, ali držimo situaciju pod kontrolom. Jako sam sretna da smo danas ovdje ovim povodom, mi se već osam godina pripremamo za ovaj dan nadajući da će on doći i, evo, Bog nas je uslišio – rekla je Marijina najstarija kći Branka s kojom živi u istom kućanstvu.

Uz brojnu obitelj i prijatelje proslavi 100. rođendana bake Marije pridružili su se i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. Prigodni darovi, podrazumijeva se, nisu izostali.