Bankomat ruske Sberbanke u Vinkovcima isplaćuje novac, klijenti ipak ne skrivaju zabrinutost

U vinkovačkoj poslovnici Sberbanke danas nije bilo panike, iako se tijekom dana raširila vijest o tome da zabrinuti klijenti hrle na šaltere kako bi podignuli novac položen na račune ove ruske banke koja posluje u Hrvatskoj. Ipak, neki su iz poslovnice izišli neobavljena posla. Poput jednog našeg sugrađanina koji je htio podignuti 50.000 kuna.

– Riječ je o oročenim sredstvima čije sam podizanje najavio još jučer. Danas me umjesto novca dočekala informacija o tome da će mi novac biti isplaćen u ponedjeljak ili utorak. Zabrinut sam – rekao nam je vinkovački umirovljenik koji nije htio pred objektiv našeg fotoaparata.

Ništa bolje sreće nije bio ni austrijski državljanin s boravištem u Hrvatskoj koji je kanio s računa podignuti 600-tinjak eura.

– Ništa od isplate, tražili su me nekakav porezni broj iz Austrije kojeg nemam u posjedu. Zanimljivo, prije dva dana sam s računa u Sberbanci podignuo veliku količinu novca, jer sam očekivao da bi moglo biti problema, ali me ljubazni službenici tada nisu tražili nikakav porezni broj. Ne znam što se događa, ali bezbrižniji sam utoliko što sam ipak povukao najveći dio novca s računa. Ovih 600 eura mogu im i halaliti – rekao nam je sugovornik koji je također inzistirao na anonimnosti.

Odnekud se pojavila i informacija o tome da su blokirane i isplate s bankomata spomenute banke, no tijekom ranog popodneva transakcije su bile neometane.

Hrvatska Sberbanka ne podliježe restriktivnim mjerama Europske unije, odnosno nije izravno pogođena bilo kakvim sankcijama i zabranom. Doduše, postoje i američke sankcije pod kojima se nalaze sve ruske institucije, uključujući i Sberbanku u Hrvatskoj. Građani koji posluju s ovom bankom ne skrivaju zabrinutost, a Ministarstvo financija na ovu će temu održati medijsku konferenciju.

Inače, Sberbanka Hrvatska ima 69.952 klijenta, od čega je njih 69.858 zaštićeno sustavom osiguranja depozita. Što bi u praksi trebalo značiti da su svi klijenti zaštićeni u iznosu do 100.000 eura u slučaju propasti banke.