Banožić vs. Dabro: Pobjednik uzima sve, upitna perspektiva poraženog

PIŠE: Damir Begović

Nadolazeća nedjelja, 22. studenog, donosi unutarstranačke izbore u HDZ-u na razini općina, gradova i županija. Za one manje upućene samo nekoliko jezgrovitih koordinata; u gradovima se biraju kompletni Gradski odbor te njihov predsjednik, a u županijama nedjelja će iznjedriti samo predsjednika i dopredsjednike. Županijski odbori, pak, na dnevni red doći će za dva tjedna.

Manje-više situacija je diljem Hrvatske kristalno jasna, za razliku od krajnjeg istoka, tj. Vukovarsko-srijemske županije, gdje je u predvečerje izbora izvjesna jedino – neizvjesnost. Dva su kandidata za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a; Mario Banožić i Josip Dabro. Damir Dekanić nije, načelnik Općine Andrijaševci prije desetak dana misteriozno je odustao od kandidature koju je istaknuo još početkom ove godine, neposredno nakon predsjedničkih izbora. U isto vrijeme istovjetnu ambiciju naglasio je i Josip Dabro.

Mario Banožić, pak, isprva je javno istaknuo kandidaturu za predsjednika vinkovačkog Gradskog odbora HDZ-a, ali se u konačnici ipak predomislio i praktički u foto-finišu, dva dana prije isteka roka, kandidirao se za predsjednika ŽO HDZ-a VSŽ. Teško je sa sigurnošću tvrditi zašto je Banožić odustao od kandidature za predsjednika GO HDZ-a; možda zbog procjene da je Ivan Bosančić preozbiljan i prekonkurentan protukandidat ili aktualni ministar obrane možda smatra da mu je pozicija predsjednika ŽO HDZ-a bolja platforma za daljnji razvoj političke karijere? O tome (se) može(mo) tek nagađati…

Radi boljeg razumijevanja, evo još jednog pojašnjenja; u nedjelju se osim predsjednika ŽO HDZ-a biraju i četiri njegova zamjenika. Banožića javno podržavaju petorica aktera; Damir Dekanić (Andrijaševci), Davor Miličević (Županja), Josip Šarić (Otok), Nikola Mažar (Vukovar) i Božo Galić (Vinkovci). Elementarna matematika ukazuje na to da je jedan ”tehnološki višak”. S druge strane, Dabro javnosti predstavlja kako uza se ima trojicu kandidata za svog zamjenika, to su: Damir Juzbašić (Županja), Mario Lozančić (Vukovar) i, kao svojevrsno iznenađenje, Mladen Karlić (Vinkovci). Dakle, evo nas opet u sferi elementarne matematike, Dabri nedostaje jedan! Ili ne nedostaje, nego se – taktički i ciljano – taj jedan nalazi među pet Banožićevih? Hm…

Zanimljivo, oba kandidata sklona su tvrditi kako uživaju potporu predsjednika stranke Andreja Plenkovića. No, šef  šuti kao akvarijska ribica, što “cijeloj priči daje čudan ton”… Doduše, na stranici HDZ-a VSŽ osvanula je informacija o tome da je Plenković na sjednici Županijskog odbora održanoj 17. studenog dao eksplicitnu podršku Banožiću, no iz Dabrina tabora spomenutu informaciju etiketirali su kao dezinformaciju, navodeći kako Plenković nije dao eksplicitnu podršku Banožiću, nego zagovara sintagmu ”neka pobijedi bolji od dva odlična kandidata”, no nakon nedjelje – neovisno o ishodu – u najistočnijoj hrvatskoj županiji želi jedinstveni HDZ.

Kako god, kampanja se zahuktava, a odvija se čak i na nacionalnoj razini. U udarnom terminu Hrvatske televizije, Nove TV, N1 televizije, na stupcima Jutarnjeg i Večernjeg lista… 

Kampanja je beskompromisna i ne baš afirmativna, mačevi su isukani iz korica. U svojim javnim istupima (protu)kandidati za predsjednika ŽO HDZ-a VSŽ nimalo se ne štede. Dabro proziva Banožića da je ”čovjek Tomislava Čuljka”, ministar obrane žustro se brani u intervjuu za Večernjak: ”Pa, ja sam u korektnim odnosima i s Ivanom Penavom ili Damirom Barnom koji su izišli iz HDZ-a. Znači li to da sam i njihov čovjek?”.

U razmjeni verbalnih rafala koncentracija protagonista povremeno popusti, pa svjedočimo i stanovitim nelogičnostima; Dabro tako nastoji poentirati rečenicama o, otprilike, ”nedovoljno kvalitetnim politikama koje rezultiraju egzodusu mladih sa slavonskoga tla”, zaboravljajući pritom kako je upravo on čovjek koji već tri i pol godina obnaša izvršnu vlast u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dabro, naime, od lipnja 2017. godine obnaša dužnost vukovarsko-srijemskog dožupana.

Banožić, pak, govori o lošim rezultatima HDZ-a na posljednjim lokalnim izborima na kojima je HDZ, ”zbog krivih ljudi”, izgubio neke dotadašnje utvrde, a zaboravlja da je istodobno kao tajnik HDZ-a VSŽ sve ove godine bio upoznat o (ne)kvalitetama osoba koje su doživjele potop na prošlim lokalnim izborima i pritom ih dosad nikada nije pozvao na odgovornost. 

Potpora Mariju Banožiću stigla je od tzv. stare garde; iza njega stali su: Božo Galić, Tomislav Čuljak, Dražen Milinković, Davor Miličević, Josip Šarić… Da, otočki gradonačelnik Josip Šarić koji je žestoki oponent Otočaninu Josipu Dabri. Kao i gotovo svi predsjednici temeljnih ogranaka HDZ-a u Otoku, što je prilično razvidno iz rezultata tog dijela unutarstranačkih izbora održanih u ožujku ove godine… Neobično je – zar ne? – i to što je župan Božo Galić potporu dao kandidatu Banožiću, a ne kandidatu Dabri, dožupanu i svom prvom suradniku!?!

Dan uoči nedjeljnih izbora obje strane emitiraju neskriveni optimizam. U oba tabora uvjereni su u vlastitu pobjedu. Međutim, netko će ipak na kraju dana morati potpisati kapitulaciju. Teško dotičnom, tj. poraženom, kojeg već od ponedjeljka očekuju dani velikih valova i bremenita politička budućnost. Što će u slučaju poraza biti s Dabrom, čija se politička karijera munjevito razvijala, a on (uz)napredovao od općinskog administratora do dožupana vukovarsko-srijemskog? Koliku će političku štetu pretrpjeti Banožić, ministar obrane, u slučaju gubitka svoje prve bitke? Pratit ćemo sa zanimanjem!

Banožić vs. Dabro, Facebook.com/ilustracija

One thought on “Banožić vs. Dabro: Pobjednik uzima sve, upitna perspektiva poraženog

Comments are closed.