BAT odsad u ordinacijama primarne zaštite. Beroš: A tko bi to trebao raditi ako ne „primarci”?

Obistinilo se ono što se (i) najavljivalo; koronavirus od danas će se moći potvrđivati brzim antigenskim testovima (BAT) u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite koje imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Za potvrđivanje bolesti nakon brzog antigenskog testa više neće biti potreban PCR. Temeljem BAT-a izdavat će se liječničke potvrde o preboljenju koronavirusa što će vrijediti samo u Hrvatskoj. Za odlazak u druge zemlje EU i dalje je potrebno PCR testiranje, odnosno EU digitalna covid potvrda.

– Na taj način omogućeno je gotovo tisuću testnih mjesta diljem Hrvatske što bi trebalo olakšati i problem dijagnostike omikron varijanterekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak uz napomenu da jedan test košta nešto manje od 6 kuna.

Uzgred, u ljekarnama neće biti moguće obaviti brzi antigenski test na trošak HZZO-a.

Ministar zdravstva Vili Beroš:

– Testiranje će ubuduće ordinacijama primarne zdravstvene zaštite plaćati HZZO, a dosad su im ga plaćali poslodavci ili testirane osobe.

S obzirom na to da se liječnici primarne zdravstvene zaštite ionako žale na preopterećenost, očekuje li resorni ministar novi val njihova nezadovoljstva?

A tko bi to trebao raditi ako ne „primarci”? – odgovorio je Beroš.