Bećarci i svatovci oduševili na 55. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu

Na svečanoj priredbi 55. Međunarodne smotre folklora Zagreb, koja je održana na temu Nematerijalna kultura kao živa baština, sudjelovale su i četiri odabrane skupine s područja Vukovarsko-srijemske županije; Šokadija Babina Greda – Muška pjevačka skupina Babogredci, KUD Filipovčice iz Komletinaca, HSKPD Seljačka sloga iz Nuštra i KUD Slavko Janković iz Rokovaca-Andrijaševaca.
– Uz brojne druge skupine iz zemlje i inozemstva spomenuti KUD-ovi uspješno su predstavili napjeve, bećarce i svatovce, starinske plesove i glazbu na gajdama, samici i tamburama te običaje svojega mjesta, kao i raskoš, raznolikost i ljepotu umijeća izrade starinskih narodnih nošnji – kaže vinkovačka etnologinja mr. sc. Ljubica Gligorović koja je uz njihove nastupe pratila i brojna druga događanja u okviru 55. Međunarodne smotre; okrugle stolove, radionice, izložbe, predstavljanje dokumentarnih filmova…

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj smotri folklora – koju je pod ravnateljstvom prof. Josipa Forjana izvrsno organizirao Kulturni centar Travno iz Zagreba – osim skupina iz VSŽ sudjelovala su (i) još tri slavonska KUD-a; Lipa iz Semeljaca, Vrbje i Gorjanac iz Gorjana.