Besplatna prehrana za 698 vinkovačkih učenika u siromaštvu

Ukupno 698 učenika u riziku od siromaštva iz sedam vinkovačkih osnovnih škola i u nadolazećoj školskoj godini imat će osiguranu besplatnu prehranu u svojim školama.

Naime, današnjim potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Grad Vinkovci osigurao je sve preduvjete za provođenje projekta „Vrijeme užine VI“. Ugovor su u Zagrebu potpisali gradonačelnik Ivan Bosančić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

– Ulaganje u odgoj i obrazovanje odnosno pomoć učenicima i roditeljima apsolutni nam je prioritet. Kroz provedbu raznih programa i projekta nastojimo pomoći u školovanju svih uzrasta naših školaraca. Jedan od važnijih projekta je i ovaj koji provodimo već šestu godinu za redom, a kojim nastojimo djeci u riziku od siromaštva osigurati što kvalitetnije uvjete za boravka u školama – napominje gradonačelnik Bosančić.

Ukupna vrijednost projekta je 713.595 kuna, od čega su 85% sredstva Europske unije, a 15% sredstva iz proračuna RH. Bespovratna sredstva za provedbu Projekta osigurana su u Fondu europske pomoći za najpotrebitije, a odobrena su preko Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kroz poziv „Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“.

Projektni prijedlog pripremili su djelatnici Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, koji svojim stručnim znanjem i iskustvom pružaju podršku u provedbi ovoga projekta. Projektna asistentica u VIA-i Andrijana Bojko naglašava kako škole partneri već šestu godinu zaredom sudjeluju u provedbi projekata financiranih iz FEAD-a te, što je najvažnije, raspolažu dovoljnim kapacitetima za provedbu projektnih aktivnosti. Napominje i kako ukupna vrijednost svih projekata od 2016. godine iznosi 3.572.878 kuna.

– Kroz Vrijeme užine VI osigurana su 124.244 školska obroka u školskoj 2021./2022. godini za 698 korisnika projekta odnosno djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Projekt dakle obuhvaća aktivnosti kojima se osigurava dodjela školskog obroka djeci iz socijalno ugroženih obitelji tijekom boravka u osnovnoj školi, a u svrhu suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti – objašnjava Andrijana Bojko.

Temeljem dvaju utvrđenih kriterija pravo na besplatnu prehranu imaju djeca koja dolaze iz obitelji korisnika prava na doplatak za djecu (obavezan kriterij) te ako dolaze iz obitelji u riziku od siromaštva, koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima (dodatni kriterij).