Betlehemsko svjetlo mira stiglo (i) u Vinkovce

Članovi odreda izviđača Vinkovci donijeli su danas Betlehemsko svjetlo u zgradu Gradske uprave grada Vinkovaca gdje su ih primili vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i njegov zamjenik Josip Romić. Naime, svake godine uoči Božića jedno dijete iz Austrije u Betlehemu zapali Betlehemsko svjetlo koje se potom avionom doprema u Austriju.

U Beču se potom slavi ekumenska misa i na njoj se okupe predstavnici svjetskih izviđačkih organizacija. Nakon ekumenskog slavlja, izviđači Svjetlo prenose u svoje države, odakle dalje svjetlo prenose u domove, crkve, bolnice i na taj način prenose poruku Isusovog rođenja – mir i ljubav svim ljudima dobre volje.

– Vinkovački izviđači tradicionalno su uoči Božića iz đakovačke katedrale u Vinkovce donijeli Betlehemsko svjetlo mira. Danas smo ih ugostili kako bi im zahvalili što godinama brinu da i naš grad bude dio ovog lijepog običaja u koji je uključeno više od 20 zemalja – rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Betlehemsko svjetlo mira program je koji je započeo u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Od tada se ovaj običaj proširio u više od 20 zemalja, a izviđači donose Svjetlo u Hrvatsku već 29 godina.