Biciklom na sedmogodišnjaka, dijete teže ozlijeđeno, srećom ne i životno ugroženo!

Ilustracija, FOTO: db

Iz Vukovara stiže vijest o 23-godišnjaku koji je upravljao biciklom, krećući se nogostupom Ulice Hrvatskog zrakoplovstva, uz rub stambene zgrade, iako je bio dužan kretati se kolnikom.

S obzirom na to da brzinu kretanja nije prilagodio gustoći prometa, nije se pravovremeno zaustavio te je došlo do udara u nogu sedmogodišnjeg djeteta koje je u tom trenutku trčalo nogostupom, dolazeći mu u susret. Pri udaru i padu na nogostup, dijete je teže ozlijeđeno, a zbrinuto je u vukovarskoj bolnici gdje su mu utvrđene ozljede koje nisu opasne po život.

S ovim nemilim događajem u svezi iz PU vukovarsko-srijemske podsjećaju na to da su se biciklisti dužni kretati biciklističkom stazom, odnosno biciklističkom trakom, ukoliko one postoje, ili što bliže uz desni rub kolnika. Također, vozači bicikala dužni su noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili posebnom biciklističkom odjećom, dok na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Također, uporaba zaštitne kacige za bicikliste je poželjna, a za bicikliste mlađe od 16 godina ona je obavezna. Nadalje, dužnost je biciklista, iako se često olako shvaća, da pri prelasku preko pješačkog prijelaza siđu s bicikla te gurajući bicikl prijeđu preko pješačkog prijelaza, u svojstvu pješaka. Istovjetna situacija je i pri kretanju kroz pješačku zone, koje su zamišljene kao oaze bez prometa, kroz koje su biciklisti dužni proći gurajući bicikl.

Iako su biciklisti jedna od ugroženija skupina sudionika u prometu i biciklisti su dužni pridržavati se pravila sigurne vožnje kako svojim neopreznim postupcima ne bi ugrozili sebe i ostale sudionike u prometu.