Biserka Marija Vidnić o potresu u Petrinji: Dobro nas je zdrmalo, auto je poskakivao

Potres magnitude 5.0 prema Richteru jutros u 6.28 sati pogodio je područje oko Siska i Petrinje. Nakon toga, desetak minuta prije 8 sati, na istom području dogodila su se nova dva snažna tektonska poremećaja magnitude 4.7 te 4.1 po Richteru.

Dobro nas je zdrmalo – javlja Biserka Marija Vidnić, rođena Vinkovčanka koja je već 17 godina nastanjena u Petrinji, sa suprugom i dvije kćeri živi na trećem katu stambene zgrade.

Bila sam budna, ali još u krevetu. Teško je opisati osjećaj, jer nikad ranije u životu takvo što nisam doživjela. U brzini smo pokupili najnužnije stvari i izišli u auto gdje su nas zatekla dva nova potresa, nakon otprilike sat i pol vremena. Bili su slabiji od prvoga, ali također vrlo neugodni. Auto je poskakivao, padali su crjepovi svud uokolo…

Po prirodi, kaže, nije paničarka…

Generalno, dosta smo dobro podnijeli ovu traumu. Cure jesu malo u šoku, ali polako se i one smiruju. Sada smo kod šogora u prizemlju stare kuće čiji su zidovi debeli gotovo metar.

Materijalna šteta u Petrinji je zasigurno velika, no ljudskih žrtava, nasreću i najvažnije, nema.

Oštećenja su vidljiva na svakom koraku, pogotovo na starijim objektima. Ne znam kakva je situacija u našem stanu. Nakon prvoga potresa srušio se ormar s obućom, nisam u onoj brzini primijetila jesu li popucali zidovi. Ne znam kako smo prošli nakon druga dva potresa, jer nisam još bila u stanu. Najvažnije je ipak da nema stradalih, a nema ni neke velike panike. Ljudi su prilično pribrani, štošta su prošli u Domovinskom ratu. Uglavnom, nije bezazleno, ali dobro se držimo uz nadu da je sve najgore iza nas – zaključuje Biserka Marija Vidnić.

Budući da je magnituda prvog potresa iznosila 5.0 stupnjeva prema Richteru, stručnjaci očekuju veliku mogućnost naknadnih potresa.