BISTRO! Za razvoj slatkovodnog ribarstva gotovo 23 tisuće eura iz proračuna VSŽ

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima dodijeljeni su ugovori ovlaštenicima ribolovnog prava koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za razvoj i unapređenje slatkovodnog ribarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

– U ime Saveza htio bi se zahvaliti Vukovarsko-srijemskoj županiji na potporama koje nam već dugi niz godina iskazuju za naše programe. Kao ovlaštenici ribolovnog prava ta sredstva koristimo prije svega za pokriće troškova poribljavanja, ali i za rad ribočuvarske službe. S druge strane, ribičke udruge sredstva koriste i za svoje redovne aktivnosti, opremanje društava, nabavku opreme, održavanje vodotoka, ribolovnih staza i ribičkih domova – rekao je Zlatko Kovačević, predsjednik Športsko-ribolovnog saveza Vukovarsko-srijemske županije napomenuvši kako na području županije ima 3.800 seniora, seniorki te kategorija koje čine kvorum u skupštinama, oko 600 kadeta te 300 natjecatelja raznih kategorija. Na javni poziv ukupno je pristiglo 11, a odobreno deset zahtjeva.

Sukladno potrebama podijelili su 22.608,74 eura, od kojih je oko 15 tisuća namijenjeno za poribljavanje voda. Specifičnost Vukovarsko-srijemske županije velik je broj vodotoka, odnosno takozvanih otvorenih voda zbog čega je izuzetno važno uspostaviti kvalitetnu ribočuvarsku mrežu. 

– Mnogo sredstava ulažemo u rad ribočuvarske službe koja mora biti kvalitetna i jaka, sa stalnim boravkom na ribolovnim vodama kako bi se osigurao red i količina kvalitetne ribe, na dobrobit svih naših ribolovaca i broja članova – naglasio je Saša Piljaš, predsjednik Zajednice športsko-ribolovnih udruga Dunav Vukovar.

Zakonom o slatkovodnom ribarstvu županije su dobile određene ovlasti i nadležnosti, a javni poziv raspisan je treću godinu zaredom.

– Sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, ostvarujemo određene prihode koje smo dužni vratiti u unapređenje i razvoj slatkovodnog ribarstva, što na ovaj način i činimo – napomenuo je Krunoslav Buhač, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu dodavši kako na području županije postoji 53 ribičke udruge koje su članice županijskog Saveza.

– Predviđena sredstva su raspoređena sukladno zahtjevima i potrebama ovlaštenika ribolovnog prava, a mogli su ih dobiti, između ostalog, za održavanje vodotoka, kupovinu opreme za ribočuvarsku službu i poribljavanje za koje je otišlo najviše sredstava što me veseli jer riblji fond vrlo često doživljava određene stresove, tako da učestalim poribljavanjem i brigom o vodotocima ćemo doći do zavidnog stanja naših vodotoka – u zaključku je prisnažio župan Damir Dekanić