BIT ĆEMO ŠEICI Za par mjeseci počinje eksploatacija plina u Ceriću i Berku!

Gostujući danas u HRT-ovoj emisiji „Financijske minute” kod Željka Karduma, voditelj istraživanja za Hrvatsku u tvrtki Vermilion Augustin Krešić najavio je, već u prvoj polovici ove godine, eksploataciju prirodnog plina iz polja u Criću i Berku.

Trenutno je samo proizvodno postrojenje pri kraju, a ono što nam je ostalo izgraditi jest priključni plinovod. Govorimo o 16 kilometara plinovoda, a znata kako su u Hrvatskoj male katastarske čestice različitih vlasnika pa smo sada u procesu izvlaštenja i realnost je da bi trebali u prvoj polovici ove godine pustiti proizvodnju, rekao je predstavnik ove kanadske tvrtke.

Prema određenim očekivanjima, u plinskim poljima Cerić i Berak nalaze se 404 milijuna prostornih metara plina. Što se tiče samog raspolaganja plinom „prema potpisanom Ugovoru, država će najprije Vermilionu nadoknaditi ulaganja pridobivenim plinom, a u kasnijim godinama dobit se dijeli među partnerima prema ugovornom modelu. Država ne želi svoj udio u plinu nego u novcu od njegove prodaje”, rečeno je u emisiji koju možete pogledati ovdje.