Blago nama; u Hrvatskoj prosječna plaća za 2020. godinu porasla za 5,7%, u Njemačkoj pala za 1%!

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac 2020. iznosila je 6.999 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 5,7 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na studeni prošle godine, prosječna plaća realno je viša za 2,6 posto. Medijalna plaća za prošlogodišnji prosinac, pak, iznosila je 5.887 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od navedenog iznosa.

Za razdoblje od siječnja do prosinca 2020. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 6.763 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine realno više za 2,4 posto.

Iz Njemačke, pak, stiže podatak da su plaće tamošnjih radnika prvi put pale otkako je 2007. godine državni statistički ured počeo objavljivati izvješća. Kada se uzme u obzir rast potrošačkih cijena za 0,5 posto, realne su plaće u Njemačkoj u 2020. godini pale za jedan posto. Uz napomenu da podaci za 2020. godinu ne uzimaju u obzir program subvencioniranja plaća koji je njemačka vlada uvela kako bi osigurala egzistenciju radnika koji su zbog epidemioloških mjera zatvaranja morali ostati kod kuće i tako sačuvala radna mjesta.