„Bogdanovci između zvijezda” – potresno svjedočanstvo o iznimnoj hrabrosti

U prepunoj dvorani vinkovačkog Gradskog kazališta Joza Ivakić održana je večeras premijera dokumentarno-igranog filma „Bogdanovci između zvijezda”, redatelja Stipe Majića. Film je nastao prema scenariju i priči posljednjeg zapovjednika Bogdanovaca Vinka Žanića i na osnovu pripovijedanja neposrednih sudionika obrane ovoga mjesta, ujedno i Vukovara.

– Film je simboličnog naziva, jer crvena zvijezda petokraka nas je napadala, a neke od naših hrabrih branitelja su zvijezde tijekom proboja izvele prema Vinkovcima, prema slobodi. Kada pitate Židove zašto toliko potenciraju priču o holokaustu, oni odgovaraju: „Ako ne progovaramo, zaboravit će se. Ako se zaboravi, ponovit će se”. I upravo na tom tragu nastao je ovaj film, da se više nikada ne ponovi – obratio se nazočnima Stipe Majić, redatelj i producent filma u kojem o tim bremenitim vremenima od prije točno tri desetljeća govori 25-ero neposrednih sudionika obrane Bogdanovaca.

Scenarist Vinko Žanić je dodao:

– Imali smo 40 dana pakla i sve ono što smo u tih 40 dana proživjeli, od prvoga napada do izvlačenja na slobodni teritorij, opisano je u ovom filmu. Zvijezde? U jednom trenutku proboja shvatio sam da idemo prema Šidu, a ne prema Nuštru i Vinkovcima. Zvijezde su tada odigrale ključnu ulogu, Mali medvjed pokazao nam je put…

Bogdanovci između zvijezda” svjedočanstvo je o iznimnoj hrabrosti i požrtvovnosti koju su hrvatski vojnici, ali i malobrojno medicinsko osoblje koje je skrbilo o ranjenima, pokazali braneći Bogdanovce, Vukovar i Hrvatsku. Film je to koji pridonosi promicanju istine o Domovinskom ratu, a napose tome da se ne zaboravi. Nikada.

Posebno emotivan trenutak bio je izlazak na pozornicu preživjelih branitelja Bogdanovaca FOTO: db