Bojko: Sad mi je žao što nismo imali licencu, jer su šanse za elitni rang bile realne

Ipak se sve vrti oko brojeva, oni otkrivaju toliko toga jer ništa nije slučajno. Vukovar 1991 opravdano je hvaljen, jer ima: najbolju obranu lige (25), najbolji napad lige (57), najbolja gol-razlika se stoga podrazumijeva (+32), najviše osvojenih bodova na terenu (Rudeš je, podsjećamo, tri „zaradio” za zelenim stolom), a k tome posrijedi je i ekipa kojoj se potkralo najmanje dvoboja bez ikakva ulova (tek četiri i to minimalna poraza).

– Zadovoljstvo je neupitno, odigrali smo sezonu kakvu smo mogli samo sanjati na startu prvenstva – kaže u uvodu Miroslav Bojko, arhitekt vukovarskog uspjeha.

Pod Bojkovim vodstvom vukovarska družina svima je bila protivnik za „opću opasnost”. Primjerice, mini-ljestvica najboljeg terceta otkriva kako je u međusobnim ogledima Vukovar 1991 najuspješniji s 12 osvojenih bodova, točno dvostruko više od Cibalije te još malo više od Rudeša (5).

– U sportu je najteže ostvariti kontinuitet. A mi smo ga držali svih deset mjeseci, koliko je trajala sezona. Malo me plašio treći krug s obzirom na to da smo osigurali ostanak, a nismo imali licencu za „gore”, no momčad je predobra i preiskusna da bi padala na emotivnom planu.

I fizičkom, dabome. Bojko je potpuno ovladao strukom i dokazao da za njega nema tajni. Ne manjka mu ni vizije, ni hrabrosti. Rezultati su najkonkretniji pokazatelj.

– Početkom sezone bio nam je cilj pokazati konkurentnost i sposobnost osvajanja bodova. U drugom dijelu sezone smo planirali i ostvarili sposobnost pobjeđivanja u serijama. Proljetos smo tako ostvarili 12 pobjeda, pet remija i dva poraza. U Zmijavcima i Bijelom Brdu. I to neposredno nakon spoznaje o tome da od licence za ulazak u viši rang nema ništa.

A dogodine? Devetka na leđa i juriš na 1. ligu…?
– Na svlačionici je pokušaj podizanja za još jednu razinu više, a o ljudima iz kluba ovisi sve ostalo. Žao mi je što ove sezone nismo imali taj papir, jer se ispostavilo da su šanse za elitni rang bile skroz realne.

Za 20-ak dana Bojku i Vukovaru 1991 istječe ugovor o suradnji…

– Imamo dogovor za nastavak suradnje. Osim ako mi se ne dogodi kakva ponuda koju je nemoguće odbiti. O čemu sam, naravno, upoznao čelnike koji su s tim suglasni.

Pojačanja u nadolazećem prijelaznom roku?

– Gledamo, snimamo, važemo. Radimo. Na realizaciju dolazaka itekako će utjecati eventualni odlasci – zaključuje Bojko koji će prvu prozivku igračkoga kadra na početku priprema za natjecateljsku sezonu 2023/24. obaviti 4. srpnja na stadionu u Borovu naselju.