BOLJE NEGO KAMATA U BANCI Država opet daje popust na „trezorce“

Ilustracija/PEXELS

Ministarstvo financija predstavilo je javnosti Ponudu Trezorskih zapisa uz uključivanje sektora građanstva, a koja će biti na raspolaganju već od ponedjeljka. Za razliku od prethodnog kruga, sad će se moći ulagati u dvije emisije; jednu ročnosti od 91 dana te drugu s rokom dospijeća od 364 dana.

Datum izdanja je 29. veljače, a upisi kreću od 19. veljače i traju do 26. veljače do 11 sati za građane. Upis će biti moguć putem poslovnica FINA-e te putem e-Riznice, nove digitalne platforme. Minimalna iznos ulaganja je 990,74 eura za tromjesečne, odnosno 964,88 eura za godišnje „trezorce“.

Prema ovome, prinos na vrijednosne papire od 91 dana iznosi 3,75%, dok je prinos  3,65% na godišnje trezorske zapise. Ovakvi prinosi na razini su prinosa emisije dionica iz ožujka prošle godine te emisije trezorskih zapisa iz studenog 2023.

U konačnici, trgovanje trezorskim zapisima vrši se „uz popust“. Naime onaj tko želi kupiti „trezorce“, uplatiti će gore naznačeni iznos po jednom zapisu dok će posljednjeg dana dobiti 1.000 eura po zapisu. Tako da će zara biti 9,26€ za zapise ročnosti od tri mjeseca te 35,12 eura za zapise ročnosti od godine dana.

Detaljnije informacije potražite OVDJE