Bosančić: Brisanje graničnih prijelaza želja je Hrvata s obje strane Save

IZVOR: Grad Vinkovci

Agencija VIA bila je domaćin današnjeg sastanka s partnerima na projektu prekogranične suradnje Vinkovci-Orašje-Ulcinj. Povod ovog susreta jest nedavno odobreni EU projekt koji podrazumijeva postavljanje 43 polupodzemna spremnika za otpad, a koji će na 14 lokacija u gradu zamijeniti velike mobilne kontejnere. Riječ o projektu međunarodne suradnje u koji su s hrvatske strane uključeni Vinkovci te crnogorski Ulcinj i Orašje iz Bosne i Hercegovine.

Značaj ovakve suradnje, osim materijalne koristi za lokalne zajednice, svakako su nova poznanstva i iskustva koja dolaze kroz njih gdje jačamo naše ljudske kapacitete što je i stvarna bit prekogranične suradnje. Cilj nam je na ovom konkretnom slučaju  i educirati najmlađe o zaštiti okoliša kako bi upravo oni u budućnosti živjeli i radili u zdravom okruženju, izjavila je direktorica VIA-e Danijela Slipčević.

Vinkovci i Orašje iza sebe imaju zavidnu razinu prekogranične suradnje i zajedničke pripreme i provedbe projekata. Ovo je naime već četvrti na kojem ova dva grada uspješno surađuju.

Dok sam prije deset godina bio premijer, prošli obuku i dobro smo koncipirani pa smo sada jedan od tri najpripremljenija grada u BiH za ovakve projekte. U Vinkovcima imamo što za naučiti, riječi su gradonačelnika Orašja Marijana Oršolića.

A o uspješnoj suradnji progovorio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Suradnja s Orašjem kao i sa svim ostalim našim gradovima i općinama iz Bosanske Posavine je iznimno važna zbog povezanosti naroda, stanovništva koje živi u Vinkovcima. Veliki broj nas ima velike korijene ili povezanost s Posavinom pa je zato jako važno da se povezujemo i kroz ovakve projekte. Važna su nastojanja Vlade Republike Hrvatske i kompletnog hrvatskog političkog korpusa u BiH u ovom procesu pristupanja susjedne države u EU.

Rješenje ovih problema Bosančić vidi upravo kroz ulazak BiH u Europsku uniju gdje bi se obitelji i narod ponovno još snažnije povezali.

Cilj je da sutra budemo u jednom prostoru, da se izmjesti granica pa da sve one obitelji koje žive i prelaze granicu budu na korak bliže i da ne moramo uopće misliti da nas nešto odvaja. Upravo ovi projekti daju BiH da se što prije približi standardu EU i da gospodarski zajedno napredujemo kroz povezane prostore. Živimo i danas zajedno, ali moramo pokazati osobnu što nas sve smeta i želimo da što prije nestane. Živimo na isti način pa želimo da mi svojim primjerima između Orašja i Vinkovaca pokažemo kako je to moguće. Morate znati kako je Orašje itekako spremno za sve izazove koje EU stavlja pred njih putem projekata, a mi to vidimo upravo kroz višegodišnju suradnju. Za sve nove izazove, Vinkovci će im i dalje biti na raspolaganju, ali smatram kako se ravnopravno mogu nostii sa svima ostalima, zaključio je Bosančić.