Bosančić na čelu županijskog HDZ-a!

Ono što se mjesecima znalo, a jučer odlučilo i danas potvrdilo, Ivan Bosančić preuzeo je privremenu funkciju čelnog čovjeka HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji! Prvi je put to u povijesti županijskog HDZ-a kako su u jednoj osobi utjelovljene dvije najvažnije stranačke funkcije na ovom terenu. A nije da nije bilo kapitalaca; Tomislav Čuljak, Božo Galić, Mladen Karlić obnašali su čelne stranačke funkcije, no nikada istodobno obje!

Naime, nakon jučerašnjeg sastanka u Zagrebu s najistaknutijim dužnosnicima HDZ-a s područja Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik te stranke Andrej Plenković odlučio je kako će HDZ u narednim mjesecima na ovom terenu voditi vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić!

Posljedica je to prometne nesreće s tragičnim posljedicama iz studenog prošle godine, a u kojoj je sudjelovao županijski predsjednik HDZ-a Mario Banožić. Tada je HDZ ostao obezglavljen u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer osim što je Banožić ušao u neočekivanu i neželjenu “borbu života”, mjesecima ranije iz “sedla” je ispao i prvo županijski potpredsjednik HDZ-a Damir Dekanić zbog svojih problema s pravosuđem. I premda je do ovoga tjedna Banožić formalno obnašao funkciju prvog županijskog HDZ-ovca, u praksi to nije nikako funkcioniralo proteklih mjeseci.

Na sve ovo, uzmu li se u obzir i klanovski ratovi koji u stranci vladaju punih osam godina, od unutarstranačkih izbora još 2016. godine, pa i apsolutna neodlučnost Andreja Plenkovića da riješi ovaj problem na terenu u kratkom roku, HDZ se našao u teškom kadrovskom i organizacijskom raskoraku nekoliko mjeseci do parlamentarnih izbora.

S druge strane, Bosančić je vinkovački HDZ u zadnjih nekoliko godina skrojio po svojoj mjeri utišavši sve oponente koji su se javno prokazali tijekom unutarstranačkih izbora 2020. godine. Učinio je to kako rezultatima na terenu, tako i kadrovskim rješenjima po uredima. Ipak, teško je očekivati kako će u kratkom vremenu istu stvar uspjeti i po pitanju županijskog HDZ-a pogotovo u vremenu kada svaki dan možemo očekivati raspisivanje parlamentarnih izbora.

Osim blizine izbora, tu je i još jedan “kamenčić u cipeli” s kojim će se Bosančić već danas morati uhvatiti u koštac.

Naime, na terenu ogroman utjecaj, pogotovo među HDZ-ovim načelnicima općina, ima „HDZ-ovac u mirovanju“ Damir Dekanić. Nije nikakva tajna kako Dekanić godinama, još iz vremena kada je bio načelnik Andrijaševaca, uspješno surađuje s drugim načelnicima općina koji i sami ne skrivaju (barem do danas) lojalnost Dekaniću. Upravo načelnici predstavljaju famozni “teren” koji u konačnoj matematici HDZ-a nose, ne presudan, ali svakako značajan broj glasova na izborima koji slijede. 

S druge strane, da se ne lažemo, pa to je HDZ – organizacija u kojoj “lojalnost jednom prestaje izborom onog drugog” za šefa tako da će pretrčavanja iz “tabora u tabor” (ako već nisu!), nastupiti u roku prije nego pijetao tri puta zakukuriče.

Iz takvog slijeda događaja, u HDZ-u su svjesni kako će ključ rezultata HDZ-a na izborima biti suradnja Bosančić-Dekanić bez obzira što Dekanić formalno nema pravo odlučivanja u HDZ-u dok se ne riješi njegovo status.

Poznajući karaktere obojice, ne budu li vješti glumci ili klasični politički pragmatičari, očekuje ih, kako bi Plenković rekao, ‘tvrda kohabitacija’ i zasigurno rezultat ispod onoga kakav Središnjica očekuje. A onda, onda će padati glave…