Bosančić o Tuđmanu: Takvi se ne rađaju često! Karlić o Tuđmanu: Najveći Hrvat 20. stoljeća!

Povodom 22. godišnjice smrti dr. Franje Tuđmana izaslanstvo GO Hrvatske demokratske zajednice Vinkovci polaganjem vijenca i paljenjem svijeća – podno biste podignute njemu u čast u ulici Hansa Dietricha Genschera – odalo je počast prvom hrvatskom predsjedniku i prvom predsjedniku HDZ-a.

– Uloga dr. Franje Tuđmana nemjerljiva je za hrvatski narod. Kako vrijeme odmiče sve bolje vidimo koliko je on bio velik u svojim promišljanjima i odlukama i koliko je u svakom trenutku pronaći pravu mjeru za ono što je radio. Danas u politici nedostaje takvih velikih ljudi. Ne rađaju se oni često, zato je važno odati priznanje prvom predsjedniku u ime svih nas. Tuđman je volio Vinkovce i Vinkovčani su voljeli njega – rekao je Ivan Bosančić, predsjednik GO HDZ Vinkovci.

Saborski zastupnik dr. Mladen Karlić je prisnažio:

– Dr. Tuđman je sigurno najveći Hrvat 20. stoljeća, to je neupitno. Povijest će to pokazati, jer još uvijek postoje oni koji su nesretni i nezadovoljni što nisu oni bili stvaratelji hrvatske države. Da nije bilo njega, danas ne bismo imali neovisnu Hrvatsku, nitko ne bi uspio napraviti to što je on napravio. Zbog toga je najveći, sigurno.

Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Sudionik je antifašističkog pokreta od 1941. godine, kao obavještajni časnik. Nakon rata član je Glavnog stožera JNA, potom obnaša visoke vojno-političke položaje u Glavnoj personalnoj upravi, ministarstvu obrane i generalštabu. Na vlastiti zahtjev napustio vojnu službu 1961. te se posvetio znanstveno-istraživačkom radu. Kao zagovornik hrvatske samostalnosti, politički se angažirao potkraj 1980-ih. Godine 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu te do smrti, 10. prosinca 1999. godine, ostaje njezin predsjednik.

Nakon pobjede HDZ-a na izborima 1990. izabran je za predsjednika Predsjedništva SRH. Nakon donošenja demokratskog Ustava 1990. godine izabran je za predsjednika Republike Hrvatske 1992. godine. Autor je Deklaracije o neovisnosti Hrvatske od 25. lipnja 1991. godine. Kao vrhovni zapovjednik, vodio je obranu Hrvatske u Domovinskom ratu. Reizabran je za predsjednika 1997. godine, a Hrvatska demokratska zajednica pod njegovim vodstvom ponovno pobjeđuje na parlamentarnim izborima 1992. i 1995. godine.