Bosančić: Sinčićev pomoćnik trebao bi znati razliku između korekcije i kazne

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić očitovao se o prozivci gradskog vijećnika Gorana Kajkića (Ključ Hrvatske) koji prvog čovjeka grada na Bosutu optužuje „za nesposobnost koju su s 800.000 kuna platili građani Vinkovaca”. Riječ je, podsjećamo, o projektu izgradnje Poduzetničkog inkubatora koji je u cijelosti trebao biti financiran sredstvima koja nisu proračunska, ali su, kako navodi Kajkić, „zbog pogreške u provedbi projekta ceh plaćaju Vinkovčani”.

– Prije svega, nije riječ o kazni, nego o korekciji. To je bitna razlika i to bi gospodin Kajkić kao pomoćnik gospodina Sinčića trebao znati. E, sad, je li u pitanju njegovo neznanje ili zlonamjernost, ne bih znao reći. Ali, nijedno od toga me ne iznenađuje kada je gospodin Kajkić u pitanju.

Gradonačelniče, idemo konkretno…

– Dakle, ovako; u tehničkim specifikacijama troškovnika koji se sastojao od 344 stavke u samo dvije stavke ostala je navedena robna, a nije smjela biti. Dakle, ponavljam, od 344 stavke samo dvije su sporne. Konkretno, riječ je o markama Rezistol i Fornit, uslijed čega je donesena odluka o utvrđivanju visine postotka korekcije od strane SAFU-a (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje, op. a.). Korekcije, ne kazne. K tome, SAFU je i sam naveo sedam olakotnih okolnosti iz kojih je vidljivo da se radi o materijalima koji su široko dostupni na tržištu te se u struci često ovi nazivi robnih marki koriste kao nazivi za predmetni materijal. Pokušat ću biti još razumljiviji; stvar je u tome, što smo u kolokvijalnom govoru, primjerice, sve paste za zube skloni nazivati kalodontom, iako znamo da postoje i druge robne marke. To se dogodilo u našem slučaju.

Bosančić ne propušta naglasiti ni ovo:

– Kada bi postojala bilo kakva sumnja u pogodovanje bila bi nam određena korekcija od 100 posto ili u najmanju ruku od 25 posto. Držim važnim još jednom naglasiti, samo dvije od 344 stavke su sporne.

I još nešto:

– Spomenuta 5-postotna korekcija jedina je od ukupno preko 100 projekata koje smo proveli. Da se razumijemo, prihvaćam odgovornost i bio bih sretan da se nije dogodila, ali tko radi taj i griješi. A tko mnogo radi, ponekad i pogriješi.

Bosančić zaključuje:

– Svakako sam ponosan na to što smo europskim novcima izgradili prekrasnu zgradu Poduzetničkog inkubatora koja je na današnji dan 100 posto popunjena s novoosnovanim tvrtkama. Podsjećam, riječ je o 21 milijun kuna koje u grad „dovukli” samo tim projektom. Daj Bože da i za svaki sljedeći višemilijunski projekt financiran EU sredstvima platimo korekciju od 5 posto. Korekciju, ne kaznu.