Bosančić uručio bespovratna sredstva mikropoduzetnicima u iznosu od 1,2 milijuna kuna

Pedeset ugovora o bespovratnim sredstvima za vinkovačke poduzetnike dodijelio je danas gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Preciznije, riječ je o mikropoduzetnicima, odnosno onima koji u svojim proslovnim subjektima zapošljavaju do deset zaposlenika.

– Za ovogodišnji poziv pristiglo je 59 prijava od čega ih je 50 zadovoljilo uvjete natječaja. Ukupan iznos sufinanciranja od strane grada iznosit će 1.196.947,01 kuna. Za dodjelu je bilo planirano 600.000 kuna, no dodatnim naporima uspjeli smo ovaj gotovo dvostruko uvećani iznos osigurati preraspodjelom sredstava. Cilj nam je bio omogućiti sredstva svakom poduzetniku koji ispunjava uvjete. Smatram važnim napomenuti kako će ovom mjerom čak 110 zaposlenika dobiti povećanje bruto plaće od 10% – rekao je Hrvoje Niče, pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca.

Najviše prijavitelja je iz sektora građevinskih i srodnih djelatnosti, njih deset, slijede kozmetičari i frizeri, po šest, koliko ima i poduzetnika iz mehaničarskih djelatnosti. Potom slijede gostitelji (četiri), fotografi (tri) te ostale, uglavnom uslužne djelatnosti. Inače, ovo je tek druga godina zaredom da Grad Vinkovci iz proračuna izdvaja sredstva za ovu namjenu. Kratki pogled u retrovizor, prema 2019. godini?  

– Prošle godine prvi put donijeli smo Program poticanja poduzetništva. Tako smo postojećim poduzetnicima omogućili nabavku strojeva, opreme i ostalih sredstava za rad u nepovratnom iznosu od 15.000 do 30.000 kuna uz obvezno 20% sufinanciranje samih poduzetnika i uvjet povećanja plaće zaposlenicima od 10%. Prošle godine uspješno je na ovu mjeru aplicirao 51 poduzetnik te je Grad ukupno dodijelio 1.153.637,13 kuna, a bilo je predviđeno samo 640 tisuća kuna. Osigurano je tako povećanje bruto plaće od 10% za 114 zaposlenih. Istu mjeru ponovili smo i ove godine s tim kako smo poduzetnicima priznali nastale troškove za nabavku strojeva, alate i opreme od dana stupanja COVID restriktivnih mjera u ožujku, a ne od dana objave natječaja u kolovozu ove godine. Na taj način htjeli smo posebno nagraditi sve naše poduzetnike koji su ulagali u svoje poslovanje bez obzira na neizvjesnosti i rizike koji su tada, ali i sada, bili nepredvidljivi – dodao je Niče.

Ugovore poduzetnicima dodijelio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je tom prigodom naglasio:

– Važno je naglasiti da su sredstva u ovom natječaju dobili vlasnici manjih obiteljskih obrta i tvrtki. Drago mi je da smo i kroz ovogodišnji proračun, neovisno o bremenitoj situaciji, uspjeli iznaći sredstva za njih, jer ih smatramo temeljem budućeg razvoja. Riječ je o tvrtkama koje se u budućnosti trebaju dodatno razvijati i zapošljavati nove djelatnike te stvarati dodanu vrijednost. Vjerujem kako će im ova sredstva pomoći da lakše premoste ovu tešku gospodarsku situaciju, zadrže radna mjesta, ali i da se eventualno pripreme za neke nove poslovne izazove.  

Ovo je samo još jedna mjera u nizu, nije propustio napomenuti Bosančić, kojom se nastojati olakšati poslovanje mali poduzetnika.

– Podsjećam na to da smo smanjili prirez s 13% na 10% te da smo kroz Odjel gospodarstva i Razvojnu agenciju VIA cijelo vrijeme na raspolaganju našim poduzetnicima koji su imali prigodu ostvariti i poticaje, i COVID kredite, i pritom dobiti svu moguću logističku i infrastrukturnu pomoć gradskih institucija. Nadamo se kako smo dali doprinos tome da i dalje Grad Vinkovci ostanu vodeća gospodarska snaga Vukovarsko-srijemske županije. Vinkovci su iz svih dosadašnjih kriza izišli jači, uvjeren sam da će tako biti i nakon aktualne COVID krize – zaključio je Bosančić.

Nove poticajne mjere vinkovačkim gospodarstvenicima, poručuju iz Odjela za gospodarstvo Grada Vinkovaca, očekuju se već u siječnju 2021. godine.