Božo Petrov: Aplaudirat ću onome tko prihvati odgovornost za požar u Osijeku

Božo Petrov IZVOR: Most

Most je danas na konferenciji za medije u Osijeku, neposredno prije održavanja županijske Skupštine za koju su tražili dopunu dnevnog reda s temom odgovornosti za požar u tvrtki Drava International, prozvao institucije koje su direktno odgovorne za nastalu katastrofu.

Županijski vijećnik Josip Skočibušić naglasio je da javnost treba biti upoznata s činjenicama u vezi nadležnosti za gospodarenje otpadom, jer se institucije ne izjašnjavaju. Odgovornost je prvo na Osječko-baranjskoj županiji koja izdaje dozvolu za gospodarenje otpadom, a koja nije reagirala u ovlastima prema zakonu.

Druga instanca u priči oko požara je inspekcija zaštite okoliša u okviru Državnog inspektorata koja je unazad nekoliko godina imala više postupanja po službenoj dužnosti prema tvrtki i podnijela dvije kaznene prijave te nekoliko prijava za počinjene prekršaje.

Ipak, u ovoj vertikali odgovornosti, naglašeno je, važan čimbenik je i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je bilo dužno provoditi upravni nadzor. Napose, odgovornost je na vlasniku ako nije postupao u skladu sa izdanom dozvolom.

Saborski zastupnik i predsjednik Mosta Božo Petrov naglasio je da očekuje promjenu u paradigmi ponašanja, prvenstveno da je ovdje važno da netko preuzme odgovornost i ispriča se da narod zna da se takva katastrofa više neće ponoviti.

– Čim počnu defilirati u uniformi, možete očekivati da ide obrambena faza. Čemu obrambena faza ako nisi kriv? Ali ako dođete i kažete: „Odgovoran sam kroz položaj koji obnašam, kroz posao za koji sam plaćen…“, onda možete očekivati da će institucije početi raditi svoj posao. Mislim da je naše društvo toliko željno prihvaćanja odgovornosti i jednog zrelog ponašanja da ćemo im u konačnici aplaudirati, samo da se konačno dogodi nešto dobro – zaključio je Petrov.