Brkić nastavio trijumfalni marš Sočijem; s elegantnih 2:0 protiv Saleha ušao među 32 najbolja na svijetu!

Emiraćanin Salem Saleh pokušavao je štošta, no nije uspio – ništa! Ante Brkić nastavio je svoj trijumfalni marš Sočijem, dobio je Saleha i u današnjoj partiji u kojoj je vodio crne figure, pa se s elegantnih 2:0 plasirao među 32 igrača na Svjetskom šahovskom kupu u Sočiju. Nadmudrivali su se Saleh i Brkić gotovo pet sati, a onda je bijeli crnom potpisao kapitulaciju u 55. potezu!

– Igrali smo ravnopravno sve do remi završnice koja je meni odgovarala, jer mi je i podjela boda jamčila prolazak dalje. Saleh je tada preuzeo rizik, morao je jer mu je remi bio istovjetan porazu, a ja sam ga samo „pokupio” – javio je Brkić odmah po završetku partije koja ga je odvela u 1/16 finale Svjetskoga kupa u koje se, primjerice, nije plasirao drugoplasirani svjetski igrač Fabiano Caruana; Amerikancu talijanskih korijena „rampu” je danas spustio Kazahstanac Rinat Jumabayev, 66. igrač svijeta.

Dakle, nema nepobjedivih. Osim, možda, Magnusa Carlsena, neprikosnovenog Norvežanina…

– Ma, ni on nije nepobjediv, pogotovo na turnirima ovakvog karaktera i formata. Na kraju krajeva, Carlsen, koji je višestruki svjetski prvak, nikada nije osvojio Svjetski kup – dodaje Brkić koji u Sočiju igra napadački šah, u velikoj je formi.

Od šest odigranih partija tek jednu je remizirao, preostalih pet je riješio u svoju korist. Zvuči obećavajuće uoči sljedeće prepreke koja ga očekuje u četvrtak. Protivnik? Još nepoznat.

– Azerbajdžanac Mamedyarov, inače trenutno šesti igrač na svijetu, danas je izjednačio protiv Armenca Martirosyana. Favorit je, no izgubio je u jučerašnjoj partiji, tako da je izvjesna samo neizvjesnost – dodao je Brkić koji pred sobom ima dva slobodna dana.

Borba za osminu finala na rasporedu je u četvrtak. Inače, staromikanovački velemajstor bi eventualnim prolaskom u osminu finala reprizirao uspjeh Zdenka Kožula, jedinog hrvatskog igrača koji je dospio do ove faze Svjetskoga kupa, kojemu je to za rukom pošlo 2004. godine.

Je li Brkić spreman za taj pothvat? Uopće nije nemoguće. U sjajnoj je formi, s lakoćom pronalazi originalna rješenja kojima je teško odoljeti, još teže se dostojno suprotstaviti!