BROJKE NE LAŽU Nastavak snažnog rasta investicija u građevinskom sektoru na području Vinkovaca

Davor Mecanović, pročelnik UO za prostorno uređenje gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca, IZVOR: Grad Vinkovci/PEXELS

Iako je po brojnim ekonomskim, ali i drugim pokazateljima 2022. godina bila rekordna, grube informacije pokazuju kako su u prethodnoj godini nadmašeni takvi sjajni rezultati. Percepcija može biti jedno pa stvoriti pogrešan dojam, međutim kada se stave brojke na stol, negativistički pristup pada u vodu.

Takvu tezu potvrđuju podaci vinkovačkog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša gdje su upravo u prošloj godini nadmašeni rekordni pozitivni rezultati iz 2022. godine.

Naime, dio vinkovačke gradske uprave zadužen za odobravanje građevinskih dozvola i potvrda glavnih projekata, u protekloj je godini izdao 147 takvih akata, odnosno sedam više nego godinu ranije.

Isto tako, izdano je i 320 lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola, odnosno 15 više u odnosu na 2022.

U gradskoj upravi razmišljaju korak dalje, pa se najavljuje sudjelovanje u nacionalnom projektu gdje će se putem elektroničkog sustava ePlanovi  potaknuto izrada prostornih planova nove generacije.

– Ovo je odlična prilika da u narednom razdoblju provedemo transformaciju naših prostornih planova odnosno odradimo proces prelaska važećih prostornih planova iz analognog u digitalni oblik te tako direktno doprinesemo povećanju isplativosti investiranja u građenje i povećanju broja investicija, ali i smanjenju administrativnog opterećenja ulagača u nekretninski sektor. Siguran sam kako je ovo jedan od načina kako doprinijeti gospodarskom razvoju grada, objašnjava pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Davor Mecanović.

Konačni cilj je stalno usavršavanje kadrova, ali i modernizacija poslovanja kako bi usluge izdavanja građevinskih dokumenata bile što kvalitetnije. Tako će se olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova, omogućiti uspostava platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga kao i potaknuti smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima