Bušić pomoćnik Bašiću u Akritasu, maloj hrvatskoj koloniji na jugu Cipra koja „puca” na 1. ligu

Hrvoje Bušić definirao je status u Akritasu. Županjski trener s ciparskim drugoligašem potpisao je ugovor na sezonu i pol, do ljeta 2023. godine. Bit će pomoćnik Brođaninu Zlatku Bašiću.

– Zlatko je veliki znalac i radnik, ozbiljan je, pedantan, isplaniran do detalja. Zahvaljujem mu na povjerenju, siguran sam da ćemo izvrsno surađivati – rekao je u uvodu Bušić koji je bio dva desetljeća samostalan u trenerskom poslu vježbajući Graničar, juniore Cibalije, zatim Borince, Đakovo-Croatiju i Marsoniju, a na dvije adrese obnašao je i dužnost voditelja nogometne škole, u Cibaliji i kineskom Shangai Jing Anu.

Sada je pomoćnik, no ne smatra to degradacijom…

– Ne, nikakav korak unatrag. Ovo je ozbiljan projekt pokrenut početkom sezone kada je na klupi Akritasa bio Sandro Perković koji je krajem prošle godine završio u Maksimiru, u stožeru trenera Željka Kopića. Bašić, koji je bio Perkovićev asistent, preuzeo je momčad i na njegov poziv završio sam na Cipru.

Akritas je u nizu od osam utakmica bez poraza, od toga šest pobjeda. Trenutno zauzima 3. mjesto na ljestvici, s tri boda manje u odnosu na vodeći dvojac, Paralimni i Alki Oroklini. Ali i utakmicom manje u odnosu na tandem s vrha.

– Već sutra mogli bismo se izjednačiti s njima, prođe li nedjeljno gostovanje kod Ermisa sukladno našim željama i planovima. Inače, u 1. ligu ulaze četiri prvoplasirana, „živi” smo u tom smislu. Ali, gužva je pri vrhu, prvih šest momčadi stisnuto je u tri-četiri boda. Bit će gusto, a sljedeća tri kola svakako će usmjeriti borbu za prvaka. Ne i odlučiti, do kraja je još 12 kola, 36 bodova je na stolu.

Za Akritas kaže da je mlada momčad, razvojan projekt kojemu „okus, boju i miris” daju nogometaši s naših prostora.

– Bivši hajdukovac Mario Jelavić zabio je 11 golova, bivši Pjesnik Besart Abdurahimi dodao je osam pogodaka i šest asistencija, Edin Šehić koji je također nekoć igrao u Hajduku 11 puta je asistirao, a značajan doprinos u igri stiže i od Ivana Markote, nekoć Dinamovog juniora, pa ofenzivca Sesveta i Dugopolja. Stvarno odličan kvartet koji radi razliku.

Akritas je, inače, svojevrsna filijala prvoligaša Pafosa u kojem također egzistira hrvatska kolonija.

– Da, Ivan Mance je sportski direktor, Franko Kovačević (ex Hajduk, Rudeš…, op. a.) ondje je od početka sezone, a Ivan Tomečak nedavno je stigao iz Rijeke. Ima nas, cijene nas ovdje, zasigurno i zbog dubokog traga koji je u Pafosu ostavio aktualni trener Dinama Željko Kopić – zaključuje Bušić.