Butković u Iloku: Srijemska transverzala gotova za 3-4 godine, pruga Vinkovci-Vukovar ide dobro…

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je danas u Iloku, u radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje se sastao s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije te sudjelovao na početnoj konferenciji projekta izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca.

Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji započeo je radnim sastankom s vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem, saborskim zastupnicima i predstavnicima lokalne i regionalne vlasti u toj županiji, a na kojem je govora bilo o prometnim projektima, između ostalog, o Srijemskoj transverzali, željezničkim projektima, luci Vukovar, cesti od Vinkovaca do Tovarnika i drugima.Današnji posjet prilika je upravo da pokušamo sve one projekte, koji su bitni za Vukovarsko-srijemsku županiju i ovaj kraj Hrvatske, intenzivirati, pojačati – rekao je ministar Butković u izjavi za medije nakon održanog sastanka te dodao kako je povod današnjem posjetu konferencija projekta izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca, budući su počeli radovi na prvoj dionici, odnosno, četvrtoj fazi projekta Srijemske transverzale.

Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca” projekt je koji predstavlja prvu od preostale tri faze projekta izgradnje Srijemske granične transverzale, a uključuje izgradnju prometnice kojom će se zaobići dionica državne ceste D57 kroz naselja Apševci i Lipovac, koja je identificirana kao crna točka.Za ovaj su projekt osigurana europska sredstva, preko 100 milijuna kuna. Cijela dionica je ključna, a vrijednost joj je oko milijardu kuna i vidjet ćemo kroz slijedeću financijsku perspektivu, novu omotnicu da se izfinancira taj vrlo važan projekt spajanja Iloka na autocestu – rekao je ministar Butković.

Procijenjena vrijednost izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca, dijela Srijemske transverzale, iznosi oko 129 milijuna kuna. Izvođač radova uveden je u posao u siječnju ove godine i započeo je s pripremnim radovima.Podsjetimo, Srijemska granična transverzala, projekt je kojim bi se Ilok povezao na autocestovnu mrežu, ukupne duljine oko 40 kilometara, a do sada je, uz spomenute započete radove na obilaznici Apševaca i Lipovca, izgrađena obilaznica Iloka. Preostaje, dakle, izgradnja preostale dvije dionice, a za koje je ministar kazao da će do kraja godine imati građevinske dozvole.

Preostaje nam tražiti mogućnosti financiranja i početka radova u sljedećoj godini tako da bi projekt Srijemske transverzale, u sljedeće tri, najviše četiri godine završilidodao je Butković osvrnuvši se i na ostale teme razgovora i ulaganja na području Vukovarsko-srijemske županije.Pruga Vinkovci–Vukovar ide dobro, prema svome kraju. Ove godine nas očekuje, budući smo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurali jedan dio sredstva, raspisivanje natječaja za prvu dionicu dugo očekivanog projekta obnove pruge od Zagreba prema Vinkovcimanaglasio je Butković u zaključku.