Čak 17 međunarodnih priznanja i nagrada učenicima i mentorima Glazbenoga odjela OŠ Ivana Kozarca Županja

Piše: Matej Delaš

Županjsko ljeto nije sadržajno zahvaljujući samo sportskim događanjima na igralištu Osnovne škole Ivana Kozarca (svakodnevni košarkaški treninzi za sve uzraste) ili aktualnom obilježavanju Dana grada i blagdana Mučeništva svetoga Ivana Krstitelja. Iz obrazovnoga života stižu lijepe vijesti o nagradama učenicima Glazbenoga odjela Osnovne škole Ivana Kozarca na međunarodnim natjecanjima.

Još 21. lipnja na Facebookovim stranicama Glazbenoga odjela izvijestilo se o trinaest međunarodnih nagrada učenicima tijekom školske 2020./2021. godine (dvije međunarodne nagrade Filipu Kneževiću, četiri Dori Balentović, dvije Andriji Vuiću te po jedna Luciji Puškarić, Lari Benaković, Petri Hladek, Petri Ilić i Eni Bakić; mentori Ivana Bogdanović, Zlatko Knezović i Darko Bogner) te 22. lipnja o prvoj nagradi Eni Bakić na međunarodnome natjecanju u sviranju klavira, čime su županjski mladi talenti dosegnuli brojku od četrnaest međunarodnih nagrada.

Ovoga su mjeseca stigle diplome sudionicima za posebne nagrade sa svjetskoga natjecanja „Medici – international music competition“. Filip Knežević, učenik harmonike mentora Darka Bognera, osvojio je nagradu „Special mention – junior talent“; Dora Balentović, učenica klarineta (pratnja prof. Zlatko Knezović) mentora Darka Bognera, osvojila je nagradu „Honore mention – junior artist“ te je Lucija Puškarić, učenica klarineta (pratnja prof. Zlatko Knezović) mentora Darka Bognera, osvojila nagradu „Honore mention – youth talent“.

Mentor je (iako skromno) vrlo ponosan na mlade talente koje Županja stvara i razvija. Naglašava da porodica Medici iz Londona želi razvijati mlade glazbenike i na to je posebno usmjerena, što pokazuje organizacijom natjecanja. Zahvaljujući tim zadnjim trima nagradama, Glazbeni je odjel iz Županje upisao čak sedamnaest međunarodnih nagrada učenicima s njihovim mentorima!

– Naravno, natjecanje je održano na mreži. Naši učenici i mentori mogu biti zaista ponosni jer je na ovome svjetskom natjecanju sudjelovalo puno natjecatelja, a naša je škola jedina iz Hrvatske. Ne znam zašto drugi ne sudjeluju. Drago mi je što Županja može pokazati i pokazuje da je glazbena Županja – govori nam mentor Darko Bogner.

O dojmovima je bilo zanimljivo pitati i učenike koji su svojim trudom zaslužili ta velika priznanja. Lucija Puškarić učenica je klarineta.

– Na natjecanju sam izvela skladbu „Invocation et danse“ i sonatu. Sve je trajalo oko šest minuta. Najprije imam tremu, ali kada to bude gotovo i kada vidim da je sve dobro, bude mi drago. Glazbenu školu pohađam pet godina. Pripremaju nas naši mentori i pošalju taj naš nastup, a za to je potrebna ozbiljna priprema – govori nam Lucija.

Filip Knežević, učenik četvrtoga Osnovne škole „Mijat Stojanović“ iz Babine Grede i drugoga razreda glazbene škole gdje pohađa harmoniku, također je jedan od dobitnika nagrada na natjecanju u Londonu. Pitali smo ga o doživljajima nakon priznanja.

– Ponosan sam jako na sebe i zbog ovoga sam najsretnije dijete na svijetu. U glazbenu školu dolazim dva puta tjedno jer sam u svojoj prvoj godini učenja dobio priznanje za sviranje na najdražem instrumentu. Nastavit ću pohađati glazbenu školu.

Na početku nove školske godine puni optimizma u nove pobjede kreću mladi županjski glazbenici. Za očekivati su mnoga druga međunarodna natjecanja, nadamo se s još više nagrada.

Dobro je dodati da Filip, koji će za nekoliko dana krenuti u četvrti razred osnovne škole, prolazi s besprijekornim uspjehom, a dva puta tjedno sa svojim prijateljem pohađa glazbenu školu u Županji gdje ga dovodi majka Vesna ili otac jednoga prijatelja koji zajedno s njim uči svirati glazbene instrumente.

Dora Balentović treću godinu uči klarinet u Glazbenoj školi, a dobitnica je već pet nagrada. Pohađa Osnovnu školu Ivana Kozarca Županja.

– Na natjecanju „Medici“ odsvirala sam skladbe „Aria for Peter“, „Ferie sur glace“ i „Andante“, a kada sam saznala da sam dobila nagradu, bila sam jako sretna i uzbuđena. To, naravno, nije bio lak pothvat jer u natjecanje su uloženi tjedni truda, sviranja i proba, ali se na kraju sve isplatilo. Nadam se da će u budućnosti biti još takvih natjecanja i, naravno, još nagrada.